Светска криза куца на врата, Србија без озбиљнијих проблема

БЕОГРАД: Скупштински Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава донео је данас одлуку да предложи реизбор магистра Николе Мартиновића на место члана Савета гувернера НБС.
Skupstina Srbije/R. Hadzic
Фото: Дневник/Р. Хаџић

Мартиновић, коме садашњи мандат на месту члана Савета гувернера НБС истиче 8. децембра, током представљања и разговора са посланицима рекао је да нико не може сигурно ништа да прогнозира шта ће се дешавати са светском економијом у наредних пет година, да је сигурно да ће се та криза "очешати" и о Србију, али да сматра да наша земља неће имати озбиљније проблеме.

"Оно што се сада дешава у свету не може да мимоиђе ни Србију", истакао је он и додао да је Србија због добре политике која се води по питању економије отпорнија на изазове.

Такође, наводи да је добро што се посебна пажња придаје политици привлачења инвестиција и да су оне у првих девет месеци ове годне повећане за око 40 одсто у односу на исти прошлогодишњи период.

Навео је да држава иде у смеру наставка квалитетних програма за развој, заједно и са Кином, Русијом и ЕУ.

"Без здраве економије нема ни здраве монетарне политике. Не треба очекивати нека озбиљнија или већа изненађења. Али, биће мањих проблема", навео је Мартиновић.

Рекао је да је НБС на челу са гувернерком Јоргованком Табавковић, али и садашњим Саветом гувернера НБС направила чудо јер је курс динара у односу на евро остао готово непромењен у периоду од седам година.

"Такође, фисклна стабилнсот је сачувана, а дуг се није повећао. Резерве (девизне и златне) су највеће откада Србија постоји", нагласио је он.

Одбор за финансије, након представљања кандидата, предложио је скупштини да по хитном поступку изврши реизбор Матиновића на место члана Савета гувернера НБС.

Мартиновића, који није члан ниједна странке, за реизбор је предложила СНС.

Иначе, Савет гувернера НБС има пет чланова који се бирају на мандат од пет година, а предсетник тог тела је Небојша Савић.

Други кандидат који се данас представио Одобру за финансије је доктор економских наука Рајко Перић из сектора банкарства, којег је предложила СПС.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести