У Катастру се ситуација не смирује: Штрајк или пренети улични протести

НОВИ САД: Већина организационих јединица Републичког геодетског завода престала је да ради па је немогућ упис некретнина у Катастар.
katastar
Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

Како преноси ТВ „Прва”, део запослених се окупио у згради РГЗ-а у Улици 27. марта Београду.

Прекид рада трајаће до испуњења договорених захтева. Како наводе преставници синдиката, договор од пре месец дана се не поштује, а на запослене се врши велики притисак.

Представник београдског синидката РГЗ-а Предраг Миљковић каже да се грубо крши споразиум од 21. јануара који је слкопљен с Владом Републике Србије.

Менаџмент фирме спустио је одлуке о принадлежностима на начелнике организационих јединица, наводи Миљковић.

Како додаје, то је нарочито изражено у Војводини.

Неки начелници не желе да потписују додатке, навео је Миљковић.

По његовим речима, запослени у РГЗ-у пружају подршку Влади и министру Ђорђевићу, а у овом случају имају проблема с руководством Републичког геодетског завода.

Управо смо добили мејл да је одређени број запослених добио решење о прекиду радног односа. То се односи на део радника који су били запослени на одређено. Врши се на нас огроман притисак, казао је Миљковић, наводећи да запослени и синдикати десет година покушавају да реше проблеме у РГЗ-у.

РГЗ је јуче оптужио синдикате АСНС и „Независност” да покушавају да уличне протесте пренесу на државне институције насилним путем и позвао надлежне државне органе да спрече насиље над грађанима којима штрајкачи не дозвољавају улазак у службе катастра у Београду.

Од јутрос је почео покушај насиља над Републичким геодетским заводом. Без икаквог разлога, политички инструисани синдикати АСНС и ’Независност’ позвали су запослене РГЗ-а да уђу у штрајк на законом непрописан начин, иако су Влада Србије и руководрство РГЗ-а испунили све захтеве дефинисане Споразумом о прекиду штрајка од 21. јануара 2019, саопштио је Завод.

Синдикати покушавају, без правих аргумената, да уличне протесте пренесу на државне институције насилним путем, наводи се у саопштењу.


У Новом Саду шалтер радио

У Новом Саду врата Катастра јуче нису била закључана. По информацијама „Дневника”, иако је и ту био најављен штрајк, шалтер-сала је радила, предмети примани, и то од 10.30 до 12.30 часова, кад је пао систем па је и рад обустављен.


У службама катастра у Београду дошло је до инцидената. Грађанима се не дозвољава да уђу у службе катастра и остваре своја законом загарантована права. Телефони Инфо-центра РГЗ-а су усијани од позива грађана који не знају на који начин да остваре своја законом загарантована права. Под притиском су и запослени који желе да раде, али их у томе спречавају штрајкачи, додаје се даље.

Синдикати, АСНС и „Независност”, подршком уличним протестима отворено показују да је овај штрајк у Републичком геодетском заводу покренут с политичким циљевима, а не као резултат бриге за социјално благостање запослених, додају из РГЗ-а.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести