Ускоро Закон о запошљавању сезонаца у пољопривреди

БЕОГРАД: Ове године би требало да буде усвојен Закон о сезонским радницима у пољопривреди, најавио је данас министар пољопривреде Бранислав Недимовић.
poljoprivreda bakic.jpg
Фото: Дневник (Филип Бакић)

„Решићемо проблеме запошљавања људи у пољопривреди“, рекао је Недимовић на конференцији „Излаз из сиве економије“ у Палати Србија.

Истакао је да је статус сезонца „рак рана“, пре свега у воћарству и повртарству и да се припрема закон, заједно са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, који ће регулисати њихов статус.

Министар је рекао да пољопривреда има потпуно недефинисан статус и када је реч о пољопривредним газдинствима и да је и ту потребно доношење „целовитог прописа“, како би она могла да се развијају.

Недимовић истиче да је добро што се коначно пољопрвиреда посматра као део пословног амбијента, као део привреде, али да је лоше што ту још има доста активности у сивој зони.

Најавио је и да би у првој половини ове године требало да буду усвојене и измене Закона о безбедности хране.

„Велики помак је направљен са изменама Закона о раду које предвиђају да радник од првог дана на послу мора да буде пријављен", министар Зоран Ђорђевић

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је да ће Закон о сезонским радницима у пољопривреди ускоро ући у скупштинску процедуру и да ће бити врло квалитета.

Ђорђевић је, говорећи о сивој економији, рекао да, ако желимо модернију земљу не треба ништа да се крије већ да се са тим одмах ухвати у коштац.

Нагласио је да је велики помак направљен са изменама Закона о раду које предвиђају да радник од првог дана на послу мора да буде пријављен.

Према његовим речима, то је у интересу послодавцима због нелојалне конкуренције, као и радницима због поштовања њихових права.

Ђорђевић је рекао да су од 1. јануара започете ненајављене и ригорозније контроле и подсетио да је и пре морала да се пријави контрола два дана раније.

„Сада ћемо радити 24 сата дневно, јер се у сивој зони углавном ради ван радног времена. Жеља нам је да сви који раде нелегално имају стални страх да ће неко да их контролише, а све како би их натерали да пријаве раднике“, истакао је Ђорђевић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести