Вашингтон Пост: САД и Немачка постигле споразум о руском гасоводу

ВАШИНГТОН: САД и Немачка постигле су споразум о руском гасоводу Северни ток 2, окончавши дуготрајни спор између два савезника по том питању, јавио је Вашингтон Пост.
severni tok 2 you tube
Фото: Youtube Printscreen

На основу споразума, Немачка је пристала да инвестира у украјинску инфраструктуру зелене технологије, а САД ће престати да блокирају гасовод, навео је Пост.

Раније данас, немачка канцеларка Ангела Меркел разговарала је телефоном са руским председником Владимиром Путином, неколико сати пре очекиваног објављивања споразума Немачке и Сједињених Држава о спорном гасоводу Северни ток 2.

Гасовод Северни ток 2, који повезује Русију и Немачку, већ дуго је болна тачка у односима између Вашингтона и Берлина.

Разговор Меркелове и Путина о Северном току 2

БЕРЛИН: Немачка канцеларка Ангела Меркел разговарала је данас телефоном са руским председником Владимиром Путином, неколико сати пре очекиваног објављивања споразума Немачке и Сједињених Држава о спорном гасоводу Северни ток 2.

„Енергетска питања попут транзита гаса кроз Украјину и гасовода Северни ток 2 такође су била тема овог разговора“, наводи се у саопштењу владе Немачке, преноси Ројтерс.

САД, које су се дуго противиле Северном току 2 и Немачка требало би да касније вечерас објаве компромисни споразум осмишљен како би се осигурало да цевовод не наштети интересима Украјине.

Кијев иницирао консултације са ЕУ о Северном току 2
 

КИЈЕВ: Кијев је званично иницирао консултације са ЕУ и Немачком о Северном току 2, за који наводи да је претња по безбедност Украјине, саопштио је украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба.

Он је на Твитеру навео да су ноте већ упућене Бриселу и Берлину, преноси Ројтерс.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести