Власник Луке НС уложиће двапут више новца од планираног

БЕОГРАД: Предузеће “П&О Порт Дубаи” из Уједињених Арапских Емирате, које је од данас званично нови власник Луке “Нови Сад”, уложиће у ту луку 30 милиона евра, што је два пута више него што је његова обавеза по Уговору из процеса приватизације.
Luka Novi Sad Foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Dnevnik.rs

То је, након званичног потписивања Уговора о приватизацији Луке “Нови Сад”, изјавио извршни директор предузећа “П&О Порт Дубаи” Радо Антоловић, који је истакао да ће новац бити уложен како би се обезбедио висок ниво пословања новосадске луке.

Овај споразум је још један пример наше стратегије пружања додатних услуга широм глобалног ланца снабдевања, креирајући ефикасност наших купаца и подршку развоја земље. Повезивањем с нашим оператерима широм Европе можемо да обезбедимо додатну вредност за Луку Нови Сад, рекао је Антоловић.

Он је истакао да цени посвећеност и разумевање председника Србије Александара Вучића и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић за велики значај Дунава, као једног од кључних логистичких чворишта Европе.

Министарка Михајловић изразила је задовољство што је приватизација успешно окончана и указала да је то прво велико улагање у водни саобраћај након више од 30 година.

Истакла је да је важна вест да ће нови власник уложити двоструко више него што је његова обавеза по Уговору из процеса приватизације.

Када причамо о инфраструктури, увек говоримо о железницама, аеродрому и путевима, а водни саобраћај и водне коридоре стално стављамо са стране. Тако је бар било претходних деценија", рекла је Михајловићева и најавила да ће Влада Србије уложити 200 милиона евра у уређење Дунава и Саве, као и лучких инфраструктура.

Додала је да следе улагања у луке Смедерево, Београд и Сремска Митровица.

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић рекао је да је за то Министарство приватизација Луке Нови Сад битна из два разлога - обезбеђен је кредибилан инвеститор и сачувана су сва радна места.

Компанија која је нови власник Луке Нови Сад, послује у више од 40 земаља, запошљава 35.000 људи и озбиљан је лучки оператер на најинтересантнијим локацијама, указао је Стевановић.

Изразио је наду да ће Лука “Нови Сад“ ускоро почети да ради у пуном капацитету од два и по милиона тона, него што ради данас с 1,2 милиона тона.

Подсетио је да је нови власник у обавези да у року од три дана од потписивања уговора исплати 7,99 милиона евра, купопродајну цену, након чега ће ући у реализацију са Агенцијом за луке око потписивања Уговора о обаваљњу лучке делатности.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изразио је задовољство што тај војвођански град добија једног од највећих инвеститора у тој привредној грани.

Радује нас чињеница коју смо цули од власника да ће инвестиције бити веће од онога што су уговором обавезни. Пре свега ме радује да ће бити вођено рачуна о запосленима у Луци Нови Сад, а такође и што ће купопродајна цена припасти Покрајинској влади која ће тај новац уложити у Нови Сад, рекао је Вучевић.

Уговор о приватизацији Луке Нови Сад потписали су данас у Влади Србије у Београду државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић и извршни директор предузећа "П&О Порт Дубаи" из Уједињених Арапских Емирата Радо Антоловић.

Реч је о предузећу које послује у саставу компаније “ДП Ворлд” (DP World), трећег највећег лучког оператера на свету.
Лука је продата по почетној цени од 7,99 милиона евра. 

”ДП ворлд” изводи радове у 41 земљи на шест континената, има преко 35.000 запослених, с годишњим приходом већим од од четири милијарде долара.

Реч је о трећем лучком оператеру на свету, а први пут ће доласком у Србију заправо изаћи на реку Дунав.

Према уговору о приватизацији, број запослених у компанији треба да остане око 150, колико предузеће тренутно броји.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести