Заменска путовања решење да се сачува новац путника и опстану агенције

БЕОГРАД: Потврде о заменским путовањима може да преузме око 240.000 грађана који су уплатили путовања до краја ове године, каже директор Јуте Александар Сеничић и истиче да је уредба Владе Србије, која предвиђа ваучере за оне који не могу да путују због пандемије коронавируса, донета како би се сачувао новац путника, али и радна места туристичких радника и омогућио опстанак агенција.
bela crkva turizam 4.jpg
Фото: Dnevnik.rs

Сеничић је навео да је много агенција већ уплатило новац путника иностраним партнерима који тај новац сада не могу да врате.

Ово није идеално решење за туристичке агенције, ни за путнике. Има путника којима то неће одговарати. Дакле, можемо да омогућимо да се путовање реализује у наредних 18 месеци, рекао је Сеничић за ТВ Б92.

Он је објаснио да ко не може да путује или му замена никако не одговара, може да почев од 1. јануара 2022. тражи повраћај новца који ће агенција бити дужна да му исплати у року од 14 дана од дана подношења захтева.

Верујем да ће агенције, ако буду у могућности, моћи да исплате и раније, навео је Сеничић.

Додао је да је ова уредба донета по узору на друге земље ЕУ, пре свега на Немачку као једну од најуређенијих, те Грчку у коју иде највећи број путника из Србије.

Ако би сви тражили новац сада, већина агенција би престала да постоји. Агенције имају полисе осигурања од инсолвентности које покривају губитак од 200.000 до 400.000 евра, али та полиса не може да се искористи у овом тренутку. Штитимо права путника, јер би у овом тренутку остали без свог новца, навео је Сеничић.

Потврде о заменским путовањима издају туристичке агенције, а не држава.

Како је објаснио, уколико је неко уплатио аранжман у одређеном периоду сезоне, моћи ће да користи исти објекат и исту дестинацију ове или следеће године у ово време.

Уколико, рецимо, желите нешто скупљи аранжман, јер сте платили предсезону, а желите да замените за одлазак у сезони, можете да доплатите. У обрнутом случају, уплатили сте, на пример, август, а идете у септембру,добићете нови ваучер умањен за разлику новца, појаснио је Сеничић.

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести