НБС дала сагласност словеначкој НЛБ да преузме Комерцијалну банку

БЕОГРАД: Народна банка Србије (НБС) дала је сагласност словеначком НЛБ-у за стицање директног контролног власништва у Комерцијалној банци, чиме су се стекли услови за реализацију преузимања Комерцијалне банке, речено је данас Тањугу у централној банци Србије.
komercijalna banka, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs
Поступак по овом захтеву Нове Љубљанске банке д.д. за стицање власништва у Комерцијалној банци окончан је 9. децембра 2020. године.
 
У НБС за Тањуг објашњавају да је поступак окончан доношењем Решења НБС, којим је дата претходна сагласност НЛБ-у за стицање директног контролног власништва, које ће јој омогућити 83,23 одсто, односно више од 50 одсто гласачких права у Комерцијалној банци.
 
Преузимање Комерцијалне банке, како кажу, подразумева исплату купопродајне цене и спровођење промене власништва над акцијама Банке у Централном регистру, депоу и клирингу хартија од вредности на основу Уговора о купопродаји акција закљученог између Републике Србије и НЛБ.
 
При томе је, додају, рок у коме се трансакција може најкасније реализовати - до усвајања првих наредних годишњих финансијских извештаја, односно ревидираних финансијских извештаја НЛБ-а.
 
Што се тиче разрешења постојећих чланова Управног одбора банке и донетих одлука Скупштине о њиховом разрешењу, у НБС наводе да они ступају на снагу, како је то и наведено, кумулативним испуњењем одређених услова.
 
Како наводе у НБС, ти услови се, између осталог, односе на реализацију трансакције промене власништва у банци, односно на њено преузимање од њених нових акционара.
 
Министар финансија Синиша Мали раније данас је рекао да очекује да ће до краја године бити завршена трансакција за Комерцијалну банку и да у буџет буде уплаћено 395 милиона евра.
 
На ванредној седници скупштине акционара Комерцијалне банке 11. децембра смењен је Управни одбор банке и постављени су нови чланови.
 
Разрешена је досадашња председница УО Марија Сокић, председник Управног одбора банке, као и чланови Даниел Пантић, Дејан Хаџић, Катарина Шушић, Горан Кнежевић и Зоран Јовић.
 
Нови председник УО је Арчибалд Кремсер, а чланови су Блаж Бродњак, Урсула Ковачић, Игор Залар, Марко Јерић, Весна Водопивец, Ненад Филиповић, Гај Ричард Стил Стивенс и Драган Ђуричин, објављено је на сајту Комерцијалне банке.
 
Почетком децембра је стигла и неопходна сагласност Европске централне банке за презимање Комерцијалне банке која је достављена Народној банци Србије.
 
Иначе, држави је већ исплаћено око 60 милиона евра кроз дивиденду, а исплата заосталих дивиденди био је један од услова за затварање трансакције.
 
Србија ће поред 387 милиона евра за 83,2 одсто акција у власништву државе до завршетка преузимање Комерцијалне банке приходовати укупно око 460 милиона евра.
 
Од већ добијених 60 милиона евра или око седам милијарди динара, 3,7 милијарди динара односи се на уговорну обавезу да се пола добити за прошлу годину расподели кроз дивиденду.
 
Приватизација Комерцијалне банке је део споразума ММФ-а са Србијом, који истиче крајем године.
EUR/RSD 117.1484
Најновије вести