Биће и бонуса и повишице, али колико – не зна се

Остало је још неколико недеља неизвесности о висини повећања пензије од 2018. као и једнократне помоћи сениорима, које ће свакако наредних месеци бити. Нагађа се да ли ће бонус бити 5.000 или 6.000 динара, али је извесно да за његову исплату у буџетској каси има новца.
Seniori najmanje krivi za svoje siromaštvo  Foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Сениори најмање криви за своје сиромаштво Фото: Дневник.рс/архива

Има и за повећање пензија за најмање пет одсто.Баш толико чланови Фискалног савета Србије сматрају да је повећање пензија оправдано, док је на Влади да одлучи да ли ће важити за све пензионере, односно да ли ће бити линеарно, или ће сад више добити они којима су од новембра 2014, због финансијске консолидације, примања умањена за 22, односно 25 одсто.

Јер, подсећају, они ни уз повећање од пет одсто, поред онога што су у претходне две године добили 2,75 одсто, још увек неће бити на нивоу примања која су имали пре умањења. С друге стране, пензионери који су новембра 2014. добијали мање од 25.000 динара нису осетили мере штедње јер им чекови нису ни умањивани и протекле две године приходи су им заиста повећани 2,75 одсто. Ипак, Фискални савет је предложио да би било добро да се на неки начин почне „враћати” пензионерима с већим примањима оно што им је узето.

Српска премијерка Ана Брнабић тврди да у буyету има више простора за повећање пензија него што процењује Фискални савет, мада наговештава да ће пре коначне одлуке, о којој није желела да лицитира колика ће бити, с њима разговарати и још једном саслушати њихове аргументе и погледати анализу економских прогноза за 2018. коју су сачинили. Министар Милан Кркобабић, уједно и лидер ПУПС-а, пак сматра да, и поред тога што има новца за једнократну помоћ пензионерима до краја године, фокус ипак треба да буде на онима који су дали највећи допринос штедњи, а то су пензионери. Другим речима, залаже се за то да проценат повећања пензија буде већи од оног који се последњих недеља помиње и који је упола мањи од најављеног повећања плата.

Дакле, коначне одлуке о томе колико ће пензије бити повећане, нема. Ако се прави рачуница да ће повећање бити пет одсто и да ће га добити свих 1,7 милион пензионера Србије, просечна пензија би порасла 1.191 динар. Рачуница је проста: садашња просечна пензија износи 23.822 динара, а пет процената од тог просека ја 1.191. То, свакао не значи да ће толико бити већа пензија свих пензионера, јер многи од 1,7 милион месечно примају мање од просека, па ће и њихово повећање бити мање, док има и око 700.000 њих који примају знатно више од просека па ће им повећање бити веће. Но, просек повећања од пет одсто ће бити 1.191 динар.

Уколико се пак одлучи да они са чековима мањим од 25.000 добију мање повећање, а они с већим више, рачуница је другачија. Јер, у Србији 450.000 пензионера прима 13.600 динара, а чак их је 953.000 с просечном пензијом од око 23.000 динара, што говори о великом сиромаштву. Дакако, толико малим износима ни на који начин нису допринели пензионери чије су пензије веће од просека јер су поштено одрадили свој радни век и зато држава и њима дугује јер им је Законом о привременој исплати пензија у време финансијске консолидације чекове умањила и они очекују да се тај законски акт укине или неки начин постепено надокнађује одузето.
 

Љубинка Малешевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести