Блумберг: Динар друга најбоља валута у свету у 12 месеци 

ЊУЈОРК/БЕОГРАД:  Српски динар је друга валута у свету са најбољим перформансама у протеклих 12 месеци, чему је допринела и чињеница да је прошлог месеца достигао највећу вредност према евру у више од три године, оцењује данас америчка агенција "Блумберг".
dinari budzet, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Изненађујућа одлука Народне банке Србије (НБС) да, трећи пут у последњих седам месеци, снизи каматну стопу ће, према оценама "Блумберга", улити додатни оптимизам инвеститорима у погледу обвезница деноминованих у динарима, које су већ у овој години надмашиле све хартије од вредности из региона.

Њујоршка агенција наводи да, за разлику од остатка највећег дела европског континента који се креће ка постепеном пооштравању монетарне политике, Србија не иде у том смеру и да нема потребе за скоријим повећањем камата, будући да је инфлација у фебруару пала на доњу границу дефинисаног коридора НБС и да је настављена апрецијација динара.

"Расположење према српским обвезницама је позитивно", сматра стратег аустријске банке Рајфајзен у Бечу Штефан Имре, и препоручује куповину српских обвезница.

Инфлација је прошлог месеца драстично успорила на 1,5 одсто, што је упола мање од стопе из децембра и 15-месечни минимум.

Слаби ценовни притисци ће опстати и у наредним месецима, а инфлација ће се тек средином наредне године приближити централној вредности циља НБС од 3,0 посто, саопштено је јуче из те институције.

Приноси на 10-годишње обвезнице Србије су 5,88 процената, што је дупло више у односу на приносе на мађарске и чешке хартије од вредности , наводи "Блумберг" и додаје да је Србија једна од малобројних земаља у источној Европи која и даље нуди позитивне реалне приносе на краткорочне инвестиције.

Извршни одбор НБС смањио је на јучерашњој седници референтну каматну стопу на ниво од 3,25 одсто са претходног нивоа од 3,5 процената.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести