Богаташи још богатији, у 2023. години зарадили укупно 490 милијарди долара

ЊУ ЏЕРСИ: Година на измаку је била веома успешна за многе светске милијардере, а десет највећих добитника је у 2023. години до 15. децембра додало укупно 490 милијарди долара свом богатству, процењује часопис Форбс. 
a
Фото: Pixabay

У првих десет се налази седам милијардера из техношког сектора пошто је берзански индекс Nasdaq који прати највеће америчке компаније у области технологија порастао за 42 одсто од почетка године, а индекс С&П за 23 одсто.

Акције "величанствених седам", компанија Епл, Мајкрософт, Алфабет, Амазон, Нвидиа, Тесла и Мета, су далеко надмашиле очекивања тржишта и помогле милијардерима који стоје иза ових фирми да стигни до још већег богатства, објављено је на веб страници Форбса.

Милијардер Илон Маск је почео годину као други највећи светски богаташ са 146,5 милијарди долара иметка и током 2023. зарадио још 108 милијарди долара и избио на чело ове листе, пре свега због добрих резултата својих компанија Тесла и Спејс икс.

Фото: Pixabay

Друго место је заузео извршни директор компаније Мета Марк Закерберг који се након тешке 2022. године вратио у пуном сјају и додао свом богатству још око 75 милијарди долара.

На трећем месту се налази извршни директор Амазона Џеф Безос који је након ове године постао богатији за још 65 милијарди долара.

У првих десет се налазе и индонежански милијардер Праџого Пангесту, суоснивач Гугла Лери Пејџ, власник модне компаније Зара Амансио Ортега, други суоснивач Гугла Сергеј Брин, бивши шеф Мајкрософта Стив Балмер, шеф компаније Оракл за технологију Лери Елисон и извршни директор фирме Нвидиа Јенсен Хуанг.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести