Брчкање у Грчкој ове године скупље десетак процената

Највише грађана Србије који себи могу да приуште летовање и ове године ће на обале Егејског мора.
grcka more pixabay.
Фото: pixabay.com

„Фирст минут” уплате су већ продате те туристима који ће тек уплаћивати аранжмане остаје да нађу нешто по редовној цени. Извесно је да ће морати да издвоје више новца него лане. Летовање у северногрчким местима поскупело је десетак одсто у односу на прошлу годину. Осим тога, треба урачунати курсне разлике, које још подижу цену укупно. Грци су лане увели боравишне таксе које ће се плаћати и ове године.

4.000 динара на курсним разликама плати се више

У летовалиштима у Пијерији, попут Лептокарије или Олимпик бича, наши туристи су били најбројнији дуги низ година. Међутим, све је више комшија из Мађарске, Румуније и Словачке који бирају те дестинације. Чим је потажња већа, и цене скачу. Тако је и најпопуларнији апартмански смештај десетак одсто скупљи. За најам четворокреветног апартмана у шпицу сезоне од десет дана с превозом цена је 1.000 евра. Сада треба додати 0,4 евра дневно по особи за таксе – то је 16 евра.

16 евра оде само на таксе у Грчкој по особи за десет дана

Када су већ Грци подигли цене, домаћи туристи могу бити задовољни што евро мирује. Али, ни ту све не иде глатко. Већ годинама агенције наплаћују курсне разлике по најскупљем курсу банке, продајном. Разлика у односу на средњи курс Народне банке Србије је од неколико динара па навише. Агенције траже уплату у динарима, а ту најгоре пролазе они који су целе године ревносно куповали евре и шрапали за летовање. У агенцији траже да се то плати у динарима, по продајном курсу банке код које имају рачун. Међутим, када туриста крене обрнутим путем, у мењачницама ће за хиљадарку евра добити 117.000 динара, а у агенцији ће по курсу банке морати да уплати бар 121.000. Та сума може бити виша, али и нижа, све зависи од тога с којом банком агенција сарађује.


Хотели дају попуст за децу

Смештај и боравак у хотелима је углавном скупљи од оног у апартманима. Међутим, не мора да буде тако. Све чешће хотели дају разне попусте. Некада је то дан гратис боравка за аранжман до две седмице, а некада попуст за децу. Хотели у Турској и Египту чак дају боравак за двоје деце без додатних трошкова. Различит је узраст малишана за који се даје та немала погодност – негде је то до десет година а негде до 12.


Зоран Николић из Националне организације потрошача сматра да би ту праксу требало мењати јер ту најгоре пролазе потрошачи, док банке и туристичке агенције имају екстразараду. У потрошачким орагнизацијама сматрају да би било најбоље када би се обрачун радио по средњем курсу Народне банке Србије.

Тако у тој варијанти и фирст и ласт минит аранжмани имају своју добру страну. Заштеди се код плаћања на укупној суми, а и на курсним разликама јер је укупна цена нижа. Зато они који су већ пропустили први минут не треба да журе. За оно што заштеде на курсним разликама имаће макар за вечеру у неком од фаст фудова на обали Егеја.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести