ЦЕФТА: Даља либерализација и олакшавање трговине у региону

ТИРАНА: Заједнички комитет ЦЕФТА усвојио је данас на састанку у Тирани више споразума којима се отвара пут за даљу либерализацију и олакшавање трговине међу чланицама те организације, преноси БХ Радио-телевизија.
cefta
Фото: CEFTA

Из ЦЕФТА-е су саопштили да потписани додатни протокол о трговини услугама треба да омогуће компанијама међусобно признавање посебних лиценци, професионалних квалификација и једноставност е-трговине.

“Тачније, то би требало да значи да ће кад се добије лиценца на једном од тржишта, она вредети на свих седам. Овај протокол обезбедиће правну основу за будуће међусобно признавање професионалних квалификација”, наводи се у саопштењу.

Очекује се да ће реализација додатног протокола почети чим га ратификују парламенти свих седам ЦЕФТА потписница, додаје се даље.

Други споразум, који је данас усвојен, омогућава знатно лакши царински поступак на ЦЕФТА тржишту. То значи да ће националне сертификате компанија и организација овлашћених за царињење, у будућности признати све странке ЦЕФТА-е.

“Дакле, након што царинску документацију припреми један оператор, она неће морати да пролази исте поступке на сваком царинском месту унутар седам чланица ЦЕФТА-е. То не само да ће олакшати поступке на граници, него ће такође помоћи у изградњи поверења између странака које ће поштовати и примењивати исте поступке”, објаснили су из ЦЕФТА.

Примена тог споразума требало би почне од априла.

На састанку је такође потписан и уговор о даљем финансирању активности ЦЕФТА-е, између Европске комисије и Немачке организације за међународну сарадњу.

Такав уговор је раније потписан и са Коморско-инвестиционим форумом Западнобалканске шесторке. Укупна вредност оба уговора је десет милиона евра.

Учесници састанка ЦЕФТА-е су разговарали и о приоритетима у наредној години.

“Требало би да буде уведен надзор тржишта за индустријске производе. То у пракси значи да, ако неки производ, на пример резервни део за аутомобил, буде проглашен небезбедним у некој од чланица ЦЕФТА-е, третираће се као небезбедан и на свим осталим тржиштима”, наводи се у саопштењу.

Како би се додатно олакшала трговина услугама, чланице ЦЕФТА-е требало би да покрену међурегионалну регулаторну сарадњу у барем једном сектору - поштанским услугама или грађевинарству.

“Такође, планирано је и унапређење постојеће електронске размене података, а кренуће се од размене царинске документације, укључујући и ветеринарску, фитосанитарну и јавно-здравствену документацију и информације”, додаје се у саопштењу.

ЦЕФТА-у су крајем 2006. године потписали Црна Гора, Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Македонија, Молдавија, Румунија, Србија и УНМИК/Косово. Након што су Бугарска, Румунија и Хрватска постале чланице ЕУ, иступиле су из ЦЕФТА-е.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести