Цена горива и у Србији зависи од Венецуеле и Ирана

НОВИ САД: Цена сирове нафте, уз мање или веће осцилације, већ два месеца има тренд раста, а котације референтне нафте типа „брент” су од 24. децембра до сада порасле 33 одсто, односно цена барела је с 50,47 долара повећана на 67,07, указују у Удружењу нафтних компанија Србије.
benzinska pumpa, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Dnevnik.rs

За то време цене горива у Србији нису се значајније мењале и литар безоловног бензина кошта око 143 динара, а за литар евродизела потребно је око 159. Заправо, биле су у паду све до краја јануара, овог месеца цена безоловног бензина практично се није мењала, док је просечна малопродајна цена дизела повећана нешто више од динар, показују подаци УНКС-а.

У којем правцу ће ићи цене нафте незахвално је прогнозирати, али у УНКС-у кажу да већина прогноза о кретању цене нафте на глобалном тржишту до краје године говори да ће се она бити око садашње цена од око 67 долара за барел „брента”.


Најповољнија цена ТНГ-а

Свакако је најповољније у резевоар сипати ТНГ ауто-гас. Цена ТНГ-а ни у једној земљи у региону не прелази један евро и креће се у распону од 0,64 евра, колико кошта у Бугарској, до око 0,80 евра, колико је у Грчкој. У  Србији ТНГ кошта око 0,65 евра.


Аналитичари прогнозирају да су могуће краткорочне промене цене и навише и наниже, али барел неће вредети мање од 57 долара и цена неће ићи изнад 85. У том удужењу указују на то да се садашње стање на глобалном тржишту нафте може сматрати релативно стабилним, али и да су прогнозе о кретању цене нафте базиране пре свега на економским показатељима, а да политичке тензије које владају у нафтом богатим регионима или земљама као што су Иран и Венецуела, преко ноћи могу све променити.

Будући да се цена нафте на глобалном тржишту одражава на цену горива на локалним тржиштима, сличне промене цене горива, показала је недељна анализа цена горива УНКС-а, дешавале су се и у земљама у окружењу. На домаћем нафтном тржишту цене евродизела и течног нафтног гаса и даље су међу највишим у региону, пре свега због високих државних дажбина, док је просечна малопродајна цена бензина на нивоу регионалног просека.

Упоредна анализа цене безоловног бензина БМБ 95 у региону показује да се Србија на листи од 11 земаља на седмом месту с ценом од око 1,20 евра за литар. То гориво најскупље плаћају возачи у Грчкој, где је за литар потребно готово 1,50 евро, а безоловни бензин најповољније је купити у Бугарској, где је литар нешто јефтинији од евра. Готово исто као и у Србији то гориво кошта у Мађарској, Словенији и Црној Гори, возачи у Хрватској литар плаћају око 1,30 евро, а у Албанији готово 1,40 евро. У Македонији, Босни и Херцеговини, као и Румунији, литар безоловног бензина јефтинији је него у Србији: потребно је од око једног евра па до око 1,10.

Када је реч о цени евродизела, у Србији је литар 1,34 евро, а скупље него у нашој земљи кошта у Албанији – око 1,40 евро, и Грчкој, где је 1,35 евро. Најнижа цена евродизела је у Македонији, где то гориво кошта нешто мање од евра, а потом у Бугарској, БиХ и Мађарској, где је литар нешто јефтинији од 1,10 евра. У Румунији је литар евродизела око 1,20 евро, а јефтиније него у Србији плаћају га и возачи у Црној Гори, Словенији и Хрватској, где је за литар потебно од око 1,20 евра до око 1,30.       

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести