Исплата 60 одсто минималца за више од милион запослених

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали каже да ће данас бити исплаћено 60 одсто минималца за више од милион запослених у приватном сектору и истакао да је тиме показано да привреда може да се ослони на државу у тренутку када је то најпотребније.
dinari Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Он је за портал Б92 нагласио да је први пакет мера привреди подразумевао три минималца, те је за више од милион радника исплаћено око 800 милиона евра.

Овим исплатама, како је рекао, покривен је већи део пословне године малим и средњим фирмама у приватном сектору, а минималац није била једина подршка.

Када се саберу износи одложеног плаћања пореза и доприноса, минималци исплаћени привреди, као и новац који је држава обезбедила грађанима у виду једнократне помоћи од 100 евра, долази се до цифре од око 278 милијарди динара, навео је Мали.

Напомииње да је мораторијум на кредите (август и септембар) још један додатни алат да се преброди криза.

Ко је ликвидан и има средстава, треба да измирује своју рату на време. На први удар пандемије НБС је реаговала ефикасно и одлучно, омогућила је грађанима и привреди застој у отплати обавеза према банкама и даваоцима финансијског лизинга на период од три месеца, навео је он.

Због корона кризе све светске економије доживеле су пад, а министар Мали наводи да резултати у Србији охрабрују, да је у првих шест месеци забележен пад привреде од 0,9 одсто док су све друге привреде света доживеле двоцифрени пад.

Напомиње да је ЕУ у другом овогодишњем тромесечју забележила рекордан пад економске активности од око 12 одсто. Америчка економија, иначе највећа на свету, у другом тромесечју потонула је невероватних 32,9 одсто на годишњем нивоу, што су аналитичари већ оценили као "историјско".

Без обзира на корона кризу министар је нагласио да неће бити смањивања пензија и плата у јавном сектору, отпуштања или заборављања било које угрожене социјалне групе.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести