Исплата минималца од 30.000 динара могла би да почне за две недеље

БЕОГРАД: Износ од 30.000 динара помоћи које ће држава уплатити на наменске рачуне предузећа могла би да почне већ за 14 дана, односно од 5. маја.
dinar, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Како и којом динамиком ће послодавац исплаћивати плате својим запосленима, да ли из два дела или у целости, и да ли ће ова средства уопште користити, одлука је на сваком појединачном послодавцу.

Новац државе служи како би се предузећима омогућило да могу да исплате минималну гарантована зарада, односно "минималац", који просечно износи 30.022 динара у Србији, а све преко тог износа је као и до сада одлука унутар самих фирми, а у складу са Законом о раду.

Привредни субјекти који имају отворене текуће рачуне код више банака, дужни су да најкасније до 25. априла 2020. године, на порталу Пореске управе, доставе податак о називу банке код које ће бити отворен посебан рачун.

Како је јуче најављено из Министарства финансија, Пореска управа ће до 5. маја знати која тачно предузећа од пријављених имају право на олакшице државе, након чега ће, како је речено, одмах кренути са исплатом новчаног износа од 30.000 динара на наменске рачуне послодаваца.

Закључно са 21. априлом, 169.111 привредних субјеката је изабрало банку за отварање наменског рачуна за исплату директних давања.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести