ОПРЕМАЊЕ СТАНА Новчаници празни већ после прве куповине

Високе цене станова у Новом Саду нису смањиле куповину некретнина. Тачније, све је веће интересовање купаца, као и подстанара у потрази за “својим” кутком.
stan spavaca soba
Фото: pixabay.com

Након велике ставке као што је подизање кредита, извлачење новца из сламарица, те куповине новог дома, следи наизглед лак задатак - опремање стана.

Наизглед само неискуснима, јер уласком у продавнице намештаја, лустера, продавница које продају опрему за купатило, кухиње, тепихе, славине, завесе, шта год да вам је потребно, наићи ћете на један те исти одговор - време чекања до 30 дана, односно “немамо на стању”, тачније не постоји магацин, јер је трговцима то данас чист луксуз, да купују робу коју можда никада неће продати. Можете купити производе из продавнице по пуној цени, иако стоје изложени дуго времена, ни сами продавци не знају колико.

Када сте прихватили чињеницу да ћете чекати нови кревет и орман, и у међувремену се “снаћи” (како знате и умете), па након што стигне кревет и још душек само пар дана после тога (што се брзо претвори у две недеље), долази до другог проблема - цена.

Уколико имате просечну плату у Србији, схватићете врло брзо да ви у ствари цео месец радите за трпезаријски сто и четири столице, или један кревет без душека, пола ормана или две комоде.

Доласком “Икее” и “Леснине” на наше тржиште, карте су се мало промешале, па та два светски и регионално позната произвођача намештаја имају све што вам је потребно на лагеру, али и мало више цене за наше прилике. Ипак, менаyмент фирми је био мудар, па је по доласу код нас дао попусте потрошачима, и на тај начин приморао и домаће фирме намештаја да уђу у трку за купцима, те да и они спусте цене.

Уколико још нисте били у продавници “Икее” негде у иностранству, чињеница је да ће вас обилазак продавнице одушевити. Уколико вам је потребна кутлача за супу, наравно да имају, као и све што можете замислити или ни не знате да вам је потребно. Кутлачу ћете пронаћи у потпуно опремљеној кухињи, тачније у стану од 35, 55 или 65 квадрата, који су спремни за живот, до те мере да је и цвеће на тераси, а бадемантил у купатилу. И тада ћете наћи још ствари које вам требају, али савет број један је да у куповину увек идете са списком од ког не одступате, како вам после не би новчаник остао празан већ на самом почетку опремања!

На пример, за куповину кревета у “Икеи” наћи ћете лежајеве по цени од 20 до 200 хиљада динара, и у питању је рам за брачни кревет без душека, који се купује одвојено. У “Виторогу” цене се крећу од 17 до 55 хиљада динара и чека се 30 дана. Угаоне гарнитуре у “Даласу” могу се купити по цени од 69.350 динара на снижењу, до 173.390 динара, такође на снижењу. Цену кревета, угаоне гарнитуре, ормана, на крају и свог осталог намештаја диктираће величина, материјал и произвођач.

Када сте прихватили чињеницу да ћете  чекати нови кревет и орман, и у међувремену се “снаћи” (како знате и умете), па након што стигне кревет и још душек само пар дана после тога (што се  брзо претвори у две недеље), долази до другог проблема – цена!

Када би намештали двособан стан од 50 квадрата за четворочлану породицу са малом децом, уколико узимате најосновније, дакле брачни кревет, два ормана, два кревета за децу, кухиња коју све више људи прави по мери како би искористили што више простора (а неретко се кухиња већ налази у склопу дневне собе, уколико купујете стан у новоградњи), затим купатило и тераса, потребно вам је више хиљада евра.

Већина људи купује софе, лежајеве на развлачење, јер је дневна соба и спаваћа, како би деца имала одвојену собу, а при том ни не треба душек и такав производ у “Икеи” кошта 28 хиљада уколико изаберете “лењивац” у штофу. Следећа ставка је сто и четири столице, уколико узмемо да је “Виторог” произвођач и желите да трпезарија буде дрвена, сто можете наћи за 10 хиљада динара и столице за 3.500 по комаду, што је 24 хиљаде динара и тако сте уштедели, јер је ово најјефитинија опција. За два ормана потражили смо цене домаћег произвођача из Ивањице “Матиса” где се цене крећу од 12.500 динара за сингл ормар па до 61 хиљада динара за амерички плакар, такође актуелне цене на снижењу. Ми ћемо за наш двособни стан да изаберемо два клизна ормара по цени од 24 хиљаде, што је 48 хиљада динара. Уколико дечије кревете купујете у “Леснини” можете их пронаћи по цени од 20 хиљада динара, што је 40 хиљада динара. Лустери се могу наћи за неколико хиљада динара, теписи уколико су бољег квалитета за сто евра, израда кухиње код столара кошта око 400 евра, без кућних апарата, за које се надајте да ће вам купити фамилија.

Даћемо још неке примере цена у салонима намештаја код нас, којима се можете водити при избору, уколико желите да издвојите који динар више.

У “Леснини” ће вас баштенски сет од четири столице који је одличан за терасу коштати од 40 хиљада динара, па на више.

Опрема за купатило, као и разно осветљење, потражите у “Икеи”. Умиваоник за доњим елементом може се пронаћи и за 8.799 динара.

Комоде су тренутно снижене у “Форма Идеале” и до 50 одсто па се могу наћи по цени од осам па до 50 хиљада динара.

У сваком случају, у опремање стана уђите спремни, са папиром и оловком, рачуницом колико желите новца да издвојите за неки предмет и временом да изаберете најбољи однос цене и квалитета за вас.

Наоружајте се стрпљењем и живцима, и нађите најбоље ствари за ваш дом.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести