Највећа куповна моћ у општинама са ЕПС-овим коповима и погонима

БЕОГРАД: Према Еспресо индексу, највећу куповну моћ имају становници Костолца, а најмању грађани општина Рашка и Сврљиг, рекао је данас директор Института за развој и иновације Ненад Јефтовић.
dinar, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Он је на представљању Еспресо индекса за прошлу годину истакао да је највећа куповна моћ у општинама Костолац, Лазаревац, Обреновац и Мајданпек где се налазе постројења и копови Електропривреде Србије и рудници и прерада бакра.

Јефтовић је објаснио да се до ових података дошло тако што су стављени у однос цена кратког еспреса и просечних примања за 2020. годину у свакој од 175 локалних самоуправа у Србији појединачно.

"Зашто кратки еспресо? Зато што је то добро чије карактеристике не варирају превише у различитим деловима Србије, и то је методологија по узору на Биг Мек индекс која постоји у свету", објаснио је Јефтовић.

Прецизирао је да је по тој методологији куповна моћ у Костолцу 61 одсто изнад републичког просека, а најмања је у Рашкој и Сврљигу где је 55 процената испод просека Србије.

"Два су могућа проблема: или у тим општинама плате нису довољно високе за тамошњу цену екпсреса, или су изузетно високе цене овог добра, а плата то не прати", закључио је директор Института за развој и иновације.

Он је нагласио како су ови показатељи само апроксимативни, и додао да су полазиште за нова ситраживања која би требало детаљније да проуче то питање.

"Ми ћемо представити резултате Влади Републике Србије и институцијама које воде економску политикуи надамо се да ћемо убудуће развијати економску политику која ће исправити ситуацију која је уочена у овом истраживању", рекао је Јефтовић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести