Нове мере НБС: У уторак две аукције динарских хартија

БЕОГРАД: Народна банка Србије ће у уторак, 24. марта, организовати две аукције репо куповине динарских државних хартија од вредности, са роковима доспећа трансакција од седам дана, и три месеца, по повољној каматној стопи од 0,75 одсто на обе рочности (једнако каматној стопи на депозитне олакшице). 
nbs
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

Централна банка у саопштењу објављеном на свом сајту истиче да ове аукције представљају још један вид подршке домаћем финансијском систему и домаћој економији у условима ширења вируса корона (КОВИД-19). 

Поред додатне своп аукције куповине девиза, која ће бити организована у понедељак, 23. марта, банке ће на располагању имати још једну могућност за прибављање неопходне динарске ликвидности. 

Организовањем ове две врсте аукција (репо куповина хартија и своп куповина девиза) олакшава се, како објашњавају, управљање ликвидношћу банака, с обзиром да ће банке до потребних динарских средстава моћи да дођу и на основу динарских државних хартија од вредности (репо аукције) и на основу девиза (девизне своп аукције), које би служиле као средства обезбеђења у наведеним трансакцијама са Народном банком Србије.

Из Народне банке поручују да ће наставити пажљиво да прате стање ликвидности у банкарском сектору и кретања на домаћем финансијском тржишту.

У случају потребе ће, наводе, наставити са организовањем аукција репо куповине државних хартија и додатних девизних аукција.

Спремни су, кажу, да употребе и све друге расположиве инструменте како би се омогућило несметано функционисање домаћег финансијског система и привреде. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести