Почело трговање криптовалутама у српским динарима

БЕОГРАД: Од данас се криптовалутама може трговати у динарима преко дигиталне платформе Xcalibra која је почела са радом у Србији и поред бесплатне регистрације омогућује неколико пута мање трошкове заинтересованима за трговину, речено је на представљању динарске Xcalibre одржаном у Београду. 
Kriptovalute Foto: Freeeimages.com
Фото: Freeeimages.com

Поједини трговински ланци у Јапану већ омогућавају плаћања биткоинима, а директор фирме Берзекс Никола Мићић каже да у Србији постоји око 10.000 људи који су заинтересовани за овакву трговину, док их у Хрватској око 25.000 а Словенци имају мењачницу која је настала још 2013. године. 

"У нашој мењачници по први пут моћиће да се купују и продају криптовалуте за Србију без посредника што смањује трошкове уласка и изласка из трговине криптовалутама и до неких пет пута", каже Мићић и додаје да су тренутно листирани биткоин, киријум, сафекс и сафекс кеш али се у будућности планира ширење асортимана криптовалута у мењачници.

Он каже да је мењачница генерално окренута ка свету и да је у стратешком парнерству Берзекс и Екскалибре по први пут уведена трговина динаром.

"Екскалибра већ сада имају регистроване људе из целог света, а три топ дестинације су САД, Еглеска и Аустралија", каже он и додаје ће преко мењачнице моћи да купују криптовалуту или повуку динаре после продаје само држављани Србије.

Преко дигиталне платформе директно ће се, по моделу "pir tu pir", спајати купци и продавци, каже он. 

Мићић је амбијент за развој дигиталног у Србији оценио као добар и додао да се стварају регулаторни услови да се све врши у оквиру закона

Он подсећа да је Народна банка Србије издала саопштење да криптовалуте нису новац као и да се криптовалуте спомињу само у Закону о спречавању прања новца и финансирању тероризма.

"Ми тај закон примењујемо кроз верификацију корисника где утврђујемо идентитет корисника и у обавези смо да пратимо његове активности", каже Мићић.

Оснивач и директор Екскалибре Стивен Кајнс нагласио је да ова плаформа омогућава трговање дигиталним асетима и обезбеђује сигуран улаз за ову трговину са свих страна света, 

"Србија нас је привукла јер овде постоји невероватна заједница која се бави развојем као и државна подршка за дигитализацију", рекао је Кајнс.

Он је оценио да ће блокчејн утицати на наше живот на начин на који не можемо ни да замислимо.

"За пет година о блокчејну ћете размишљати као што сада размишљате о својим мобилним телефонима и интернету за која сада кажемо да не разумемо како би без њих живели", рекао је Кајнс и додао да Србија има прилику да буде лидер у овом процесу, јер има јаке развојне вештине и јаку подршку државе за дигитализацију".

Софтверско решење за дигиталну мењачницу на којој се криптовалутама тргује за српске динаре осмислила је београдска фирма "Balkaneum". 

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести