ПОСКУПЉЕЊЕ Гориво опет исисава  новце из новчаника

НОВИ САД: Цена сирове нафте практично већ два месеца има узлазну путању, а то се ових дана, по свему судећи, одразило на цену горива на домаћем нафтном тржишту.
benzinska_pumpa/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић

Наиме, литар је нешто скупљи него прошле недеље – око динар-два, па литар безоловног бензина сада кошта око 145 динара, док је за литар евродизела потребно око 162.

С обзиром на кретање цене нафте, могло се и очекивати да ће се и цена горива кретати у истом правцу, иако не истовремено. Наиме, промене цене црног злата, без обзира на то да ли она пада или расте, не одражава се одмах на цену деривата на локалним тржиштима па се, и док је цена нафте ишла навише, цена горива на домаћим пумпама није значајније мењала, а до краја јануара била је у паду.

Ипак, треба рећи да је сада, у односу на почетак године, барел нафте типа „брент” скупљи више од 15 долара, односно око 33 одсто. Наиме, крајем прошле године коштао је око 50,50 долара, крајем прошле недеље цена барела „брента” кретала се око 66,50 долара, а јуче долар мање.

162 динара литар евродизела

Сличне промене цене горива као на нашем нафтном тржишту, одвијају се и у земљама у окружењу, па се готово ништа није променило у редоследу земаља. С просечном малопродајном ценом евродизела од око 1,35 евро за литар, колико то гориво кошта на домаћем нафтном тржишту, Србија је високопласирана међу земљама у региону, док је цена безоловног бензина од око 1,20 евра на нивоу регионалног просека.

Дакле, и на тржишту региона гориво је такође нешто скупље, али безоловни бензин и даље највише плаћају возачи у Грчкој, где је за литар потребно више од 1,50 евра. То гориво више се нигде не може наточити по цени нижој од евра, као што је био случај прошле недеље у Бугарској, али је и даље безоловни бензин најповољније купити на бензинским пумпама у тој земљи.

145 динара литар безоловног бензина

Што се тиче цене евродизела, само возачи у Албанији и Грчкој, где је литар веома близу износа од 1,40 евра, то гориво скупље плаћају више него у Србији. На пумпама у Македонији и даље је најповољнија цена евродизела – литар кошта мање од једног евра, док је у Босни и Херцеговини и Бугарској потребно око 1,10 евро.

Д. Млађеновић

 

Цене ниже него на крају године

На бензинским пумпама у Србији сада је гориво нешто јефтиније него на крају прошле године. Литар безоловног бензина тада је коштао око 146 динара, односно око динар више него сада, док литар евродизела сада, практично, кошта исто. Ипак, садашње цене горива значајно су ниже од оних које су важиле у октобру прошле године – разлика је око десет динара. Наиме, тада је литар безоловног бензина коштао око 157 динара, а евродизела око 170.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести