Председник најавио повећање пензија и минималне зараде

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић поручио је пензионерима да буду спокојни, јер пензије не само да ће бити сигурне и редовне, већ и повећане, и то, како је истакао за Пинк, не безначајно веће.
novac, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Такође, најавио је да ће држава тражити да се увећа минимална зарада у 2021. години и да ће помоћи послодавцима кроз увећање неопорезивог дела основице, како не би почели да отпуштају раднике.

Верујем да ће сви бити задовољни, додао је Вучић.

Указао је да је Србија у другом кварталу спустила незапосленост на испод 7,5 одсто, што је историјски минимум, на нивоу најразвијенијих земаља.

Каже да ће то бити званично саопштено у понедељак и да је по томе Србија први пут, и то у доба короне, изнад просека европских земаља и на нивоу оних најразвијенијих по том питању.

Никад мање незапослених нисмо имали у историји Србије, не од деведесете прошлог века, већ од 1878. године, рекао је Вучић, напоменувши да тада није постојала Евростат методологија.

Објашњава да се то догодило зато што су мере државе биле циљане и паметно осмишљене и направиле изузетан ефекат, како каже ММФ.

”Рекли смо људима да ће добити новац ако пријаве своје раднике и не отпусте више од 10 одсто запослених и почели су да пријављују своје раднике и они који то пре нису радили".

Наглашава по питању пензија да пензионери могу да буду сигурни да ће пензије буду редовне и подсетио да је усвојен швајцарски модерл увећања пензија на основу којег ће и бити увећане пензије.

Надам се да ће држава моћи да помогне послодавцима бар за две трећине повећања минималца, навео је Вучић додајући да држава, ипак, не може да удовољи "пустима сновима" појединих послодаваца.

Подсетио је да је минималац пре седам година био 15.900 динара, а да је сада преко 30.000 динара.

Каже да Хрватска има 55.000 нових незапослених, као и да је пад БДП био већи у Србји 2008. и 2010. него сада када је корона.
Изразио је очекивање да ће ове године првиредни раст Србије бити око нуле.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести