У оптицају ситниш са обележјем 2019. година

БЕОГРАД: Народна банка Србије пустила је данас у оптицај прве количине кованог новца апоена од 5, 2 и 1 динар предвиђене за ову годину са обележјем године ковања "2019".
novac stednja troskovi
Фото: pixabay.com

На годишњем нивоу, банкама се исплаћује око 70 милиона комада кованог новца свих апоена.

До сада су у уптицај пуштене кованице са годинама израде "2013", "2014", 2016", "2018", а сада следе и новчићи са ознаком "2019" на којима осим измене године, других измена нема.

Пракса је свуда у свету па тако и у Србији да се ковани новац израђује од материјала који одговарају цени коштања израде и саме номиналне вредности новца, каже за Танјуг директор Одељења за издавање готовог новца у Сектору за послове са готовином НБС Никола Рељић.

"Програмом израде новчаница, оптицајног и нумизматичког новца и меничних бланкета за потребе Народне банке Србије у овој години, између осталог, предвиђена је израда кованог новца, са делимично измењеним обележјима, у смислу да на лицу кованог новца тих апоена стоји година ковања 2019", наводи Рељић.

Залихе кованог новца, који је израђен по програму израде из претходних година сведене су на минимум.

Према дефинисаној динамици израде кованог новца по програму за 2019. годину, прве количине кованог новца апоена од 5, 2 и 1 динар већ су преузете у централни трезор.

До краја године следи сукцесивна израда целокупне количине предвиђене програмом израде. 

На годишњем нивоу, каже Рељић, банкама се исплаћује око 70 милиона комада кованог новца свих апоена, тако да ће задовољавање потреба готовинског платног промета бити исцрпљене постојеће залихе са ознаком ковања "2018" и раније.

Затим следи исплата кованог новца са ознаком године ковања "2019", а према динамици израде.

Прописима је тачно дефинисано како кованице морају да изгледају, попут техничких карактеристика, масе, пречника или састава материјала од којег је ковани новац израђен, као и ознаке државности на њему, назив Републике Србије, грб, ознака Народне банке Србије...

У нашој земљи се иначе, ковани новац израђује од челичног језгра који је пресвучен слојем бакра који подсећа на кованице које су раније израђиване од легуре бакра, цинка и никла.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести