Нове технологије у пољопривреди, запрашивање помоћу дрона

ОБРЕНОВАЦ/ГРАБОВАЦ: На пољопривредном имању у околини Обреновца данас је први пут примењена техника запрашивања усева дроном.
1
Фото: Tanjug

На имању Пољопривредне школе у Обреновцу усеви кукуруза запрашивани су помоћу беспилотне летилице, а помоцник министра пољопривреде Александар Богићевић рекао је да је ће ресорно министарство у наредном периоду још више подржавати и подстицати овакву врсту рада и третмана усева.

"Важно је да сви, а нарочито ученици пољопривредних школа на оваквом примеру виде да пољопривреда није само мотика, трактор и плугови већ да је будућност у новим технологијама и дигитализацији и надам се да ћемо са овим наставити", рекао је Богићевић.

Директорка Пољопривредне саветодавне и стручне службе Београд Милица Јанковић рекла је да та служба сарађује са Пољопривредно-хемијском школом у Обреновцу и да су заједно засновали огледна поља стрних жита и кукуруза у Грабовцу.

"Када смо чули за Асоцијацију беспилотних летилица у пољопривреди јавила се идеја да један такав експеримент урадимо овде. Имали смо прилику да чујемо да је до сада ова технологија примењена у воћарству и важно је да уведемо нешто ново у пољопривреди и покажемо да она подразумева и примену високе технологије", рекла је новинарима Јанковић.

Додала је да ће се на крају у време жетве видети и упоредити резултати овог начина третмана и ручног запрашивања површина.

"Ова врста запрашивања показује да пољопривреда не мора да гледа у небо или блато да би се установило да ли нешто мозе да се ради или не, у овом случају посао се обавља тако да летилица практично не дотиче земљу", рекла је Јанковић.

Директор Пољопривредно-хемијске школе у Обреновцу Драгољуб Златановић каже да је ово прави пример примене науке у пољопривреди.

"Радићемо анализу када се заврши жетва, видеће се колики ће бити приноси тада па ћемо и са ученицима моћи да разговарамо о евентуалним предностима оваквог типа рада", рекао је он.

Председник Асоцијације за беспилотне системе у привреди и суоцнивач фирме Агро-Дрон Момир Алвировић објаснио је да се ради о употреби беспилотних летилица за рану детекцију промена и откривање болести у циљу правилног планирања агротегхничких мера путем даљинске детекције.

"Дошли смо до те фазе развоја технологије да можемо третман радити из ниског лета током кога долази до прецизног распришивања раствора на висини од 1, 5 до три метра изнад усева", казао је Алвировић.

Он је објаснио да је дозирање прецизно и да више летилица, које имају осам распршивача, може да се користи истовремено на већим пољима.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести