НОВИ ШИФРАРНИК Астролог, батлер, кловн, улични певач... имају своју шифру

НОВИ САД: Од 1. јануара ове године почела је примена нових шифрарника у области рада. Влада Србије усвојила је 17. јула прошле године Одлуку о јединственом кодексу шифара за уношење и шифрирање података у евиденцијама у области рада, а примена нових шифара почиње од 2019. године.
1
Фото: pixabay.com

До усвајања те одлуке, чији је саставни део и Шифрарник занимања, у Србији је у употреби била листа занимања из 1990. године, која је у највећем делу превазиђена због динамичних промена у свету рада које су се десиле у протеклих 28 година и које су условиле нестанак неких занимања и појаву сасвим нових.

Осим тога, до сада постојећи шифарник занимања и стручне спреме обједињавао је некадашње стручне спреме и занимање у једно, а сада је то раздвојено јер се ради о два различита обележја радно активног становништва. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања припремило је Шифарник занимања који се састоји од нове листе занимања и припадајућих шифара. Нова листа занимања резултат је вишегодишњег рада стручњака из области запошљавања и усклађена је с потребама тржишта рада у Србији, уз консултације с послодавцима и релевантним институцијама.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја припремило је Шифрарник нивоа квалификација уместо досадашњег Шифрарника степена стручне спреме јер је доношењем Закона о Националном оквиру квалификација Србије утврђен нови систем за уређивање нивоа и врста квалификација.

Имајући у виду да су шифрарници у примени од 1. јануара, од изузетне је важности да се сви њихови корисници, у првом реду послодавци и организације обавезног социјалног осигурања, али и други субјекти у чијој је надлежност вођење евиденције у области рада, праћење и анализирање рада и тржишта радне снаге, као и планирање и развој људских ресурса, упознају с концептом и садржајем нових шифрарника да би их несметано

користили. Припремљени су приручници за примену шифрарника и формиран је портал на интернет страни Министарства рада, односно Националне службе за запошљавање, у циљу лакше примене нових шифарника, постављања електронских шифрарника ради лакшег претраживања и да би корисници могли добити одговоре на сва релевантна питања.


Постављач плаката и реклама

Постављач плаката и реклама, улични дистрибутер летака, чистач ципела, улични продавац новина, шинтер, чистач улице, достављач новина, носач пртљага, пеглар, ужар – само су нека од занимања која имају шифру занимања. Осим Шифрарника занимања, од првог дана ове године у примени је и Шифрарник нивоа квалификација, Шифрарник држава, Шифрарник општина и Шифрарник насеља у Србији.


Привредна комора Србије ће наредних дана реализовати неколико  информативних сесија у више градова Србије да би се сви упознали с новим шифрарником за шифрирање података у евиденцијама у области рада.

Кућепазитељ, баштован, собарица, чувар плаже, бебиситерка, кућне помоћнице, улични певач, степ играч, стенд-ап комичар, мађионичар, жонглер, кловн, диск-yокеј, акробата, фолклорни играч у новом шифрарнику имају своју шифру занимања. Шифру имају и кротитељ коња, фризер за псе, кровопокривач, помоћник каменоресца, ватростални зидар, позоришни тесар, радник на кремирању, лични собар, астролог, батлер, сомелије, ловац, хајкач, кречар, шумски секач, узгајивач свилене бубе, мерилац времена – нормирац, залагаоничар, крупије...

Шифру занимања добили су и масери-купељари, трговци отпадом, улични продавци, интернет продавци, хостесе,

биоенергетичари, водитељи аукције, саламери меса/рибе, сушионичари меса/рибе, млинари зачина, скелари, чамyије, перачи судова... Добили су их и патријарх, свештеник, пастор, рабин, теолог, хоyа, муфтија...

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести