Афричка куга код дивље свиње у Банату

БЕОГРАД: У отвореном ловишту Вршачких планина, на потезу између села Мало Средиште и Гудурица, у уторак је пронађен "свеж" леш прасета дивље свиње, за које је анализом утврђено да је било заражено афричком кугом, сто одсто смртоносном болешћу, пишу Новости.
divlja svinja
Фото: pixabay.com

То је подигло на ноге све надлежне институције, које ће сада још више појачати контролу, како зараза не би дошла до сточарских фарми и домаћинстава у том региону, али и шире.

Претпоставља се да је угинула јединка дошла из Румуније, где је афричка куга регистрована пре више од три године. Такође, ловочувари су истог дана са друге стране планине, према селу Сочица, пронашли још један леш те дивљачи, за који се још чека потврда да ли је био заражен, наводи лист.

Зоран Керкез из вршачке ветеринарске станице "Вет" д.о.о. изјавио је да је, од кад је 2018. године афричка куга почела да се приближава Банату из правца Румуније, највећа бојазан била управо од дивљих свиња, јер оне слободно прелазе из једне у другу земљу.

"Сада је најважније да се та крда мапирају и да им се ограничи кретање, како се зараза не би ширила. Санитарни одстрел засада није опција, јер би тиме само растерали јединке и тако добили неконтролисана жаришта на више места", рекао је Керкез.

Афричка куга је сто одсто смртоносна, јер за њу нема лека. Ако само једна јединка оболи, еутаназија мора да се уради над свим свињама у крду, како се болест не би даље ширила. Не постоји опасност да се она пренесе на човека или друге врсте животиња.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести