Афричка куга код дивљих свиња у Пироту и околини Кладова

БЕОГРАД: На територији два ловишта у Пиротском округу и једном у околни Кладова установљена је појава афричке куге код дивљих свиња, а споводе се све неопходне мере како би се та болест сузбила, кажу у Управи за ветерину.
divlje svinje, JP Vojvodinašume/ilustracija
Фото: ЈП „Војводинашуме“/илустрација

Руководилац Националног кризног центра Управе за ветерину Саша Остојић каже да се афричка куга код дивљих свиња појавила почетком месеца и то најпре због погоршања епизиотолошке ситуације у земаљама у окружењу, пре свега, у Бугарској и Румунији.

Оне имају све више оваквих случајева и било је за очекивати да се може скорије проширити на наше просторе нарочито због миграторних путева дивљих свиња, које је тешко контролисати, рекао је Остојић Танјугу.

Случајеви афричке куге код дивљих свиња регистровани су у граничним пределима према Бугарској, у Пиротском управном округу и у општини Кладово.

Он подсећа да у Србији више нема заразе афричком кугом код домаћих свиња и додаје да је појаве те болести било на подручују Младеновца, Смедеревске Паланке и једном месту у пограничном делу, ка Румунији.

"Свеобухватним мерама и надзором успели смо да ођавимо болест афричке куге код домаћих свиња у Србији и више те болести нема код домаће стоке", рекао је Остојић.

Он је навео да се другачије третира појава афричке куге код домаћих и дивиљих свиња, а самим тим предузимају и другације мере.

Што се тиче домаћих свиња, прописује се забрана кретања и промета стоке и производа док се код појаве болести код дивјих животиња, те мере ограничавају и фокуширају на ловишта, забрану лова или појачани одстрел у зависности од тога о којој зони је реч.

Према постојећем решењу и мерама на терену спроводи се појачани одстрел како би се смањио број дивљих свиња на угроженом подручују, а самим тим предупредила и појава болести, рекао је Остојић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести