Банаћани жању до 3,9 тона по јутру

На војвођанским ораницама започела је овогодишња жетва пшенице.
zetva psenica
Фото: Dnevnik (Filip Bakić), ilustracija

Први су у посао кренули Банаћани из Торка, у општини Житиште, где је пољопривредник Ђорђе Милотин скинуо овогодишњи род, средње рану сорту “симонида”, посејану 22. октобра прошле године. За Милотином су кренули и други ратари из Торка, па се очекује да до почетка викенда у овом месту род буде скинут с око 2.000 јутара.

- По јутру сам хлебног зрна добио од 3,4 до 3,9 тона, што сматрам да је солидан принос, имајући у виду сушу и високе дневне температуре у протеклих десетак дана – рекао је за “Дневник” Милотин. - Део ћу одмах предати, а део сачувати. Имамо четири, пет откупљивача, али ниједан још није истакао цену новог рода.

24,5 динара без ПДВ-а килограм пшенице на Продуктној берзи Нови Сад

Први откоси су наговештај да ће ускоро почети жетва и у другим регионима. Ратари кажу да би то могло бити већ овог викенда. Очекивало се да ће жетва пшенице почети око 10.јула, као последица неоубичајено хладног пролећа, због чега је каснила вегатација, али велике врућине и дуг период без кише допринели су да род пшенице сазри пре. Истини за вољу, годинама уназад жетва пшенице крајем јуна увелико је била завршена. Иначе, килограм пшенице на Продуктној берзи “Нови Сад” јуче је коштао 24,5 динара без ПДВ-а.

2.000 јутара под пшеницом у Торку биће пожњевено до викенда

Пре него што већина пољопривредника почне жетву, комбајн ће ући у огледна поља под пшеницом на пољима Института за ратарство и повртарство у Новом Саду, који је годинама уназад весник жетве. – Можда већ данас или сутра кренемо и ми у жетву јер треба само да се организујемо – казао је за “Дневник” др Владимир Аћин с Института за ратарство и повртарство. - Не вреди чекати, суша је и високе дневне температуре, а киша би само одложила жетву.


Имаћемо жита бар 2,7 милиона тона

Према подацима Пословног удружења “Жита Србије”, у јесењој сетви пшеницом је засејано око 595.000 хектара, што је за 25.000 хектара више него годину дана раније. “Жита Србије” очекују приносе пшенице на нивоу од најмање 4,5 тона по хектару, а надају се и приносу од пет тона. Ако се обистине претпоставке тог удружења, наша земља ће имати нови род жита између 2,7 и 2.975 милиона тона.


Иако др Аћин није поуздано могао да каже колики се приноси пшенице на огледним пољима очекују, скренуо је пажњу на то да је у жетви јечма зрно било ситније и смежурано, што показује да клима ових дана није годила новом јечму.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести