Брнабић: Да јачамо пољопривреду и прехрамбену индустрију

НОВИ САД: Премијерка Србије Ана Брнабић отворила је данас Пољопривредни сајам у Новом Саду, који се ове године због епидемије корона вируса први пут одржава онлајн, поручујући да ће се наставити улагања у пољопривреду, како би се и даље јачали и развијали и пољоприрведа и прехрамбена индустрија.
poljoprivredni sajam
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

У онлајн обраћању, Брнабић је истакла да је 2020. година најбоље до сада показала значај пољопривреде и прехрамбене индустрије.

"Поносна сам што је Србија била једна од ретких земаља која је на почетку пандемије била земља која ни у једном тренутку није имала несташице хране и прехрамбених производа", рекла је Брнабић.

Због тога је премијерка захвалила свим пољопривредним произвођачима и прехрамбеној индустрији, што су, каже, били спремни и успели да упркос таквим околностима покажу жилавост и отпорност.

Брнабић је навела да Србија не само да није имала несташице хране, већ управо супротно, била је у могућности да помогне другима, који су у том тренутку имали несташице.

"Ово нам служи као даљи подстрек да још више улаземо у пољопривреду и да снажније кренемо у трансформацију из земље која извози пољопривредне производе и сировине у земљу која извози храну, производе са додатном вредношћу", рекла је премијерка.

Зато је, каже, у мандату ове владе прехрамбена индустрија премештена из надлежности ресора Минстарства привреде у ресор пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Она је навела да је сигурна да ће се већ 2021. године видети конкретни резултати тог потеза, односно да ће се видети да пољопривреда и прехрамбена индустрија дају нову, додатну вредност за укупан економски раст Србије.

"Рачунајте на подршку Владе Србије. Настављамо да инвестирамо. Пољопривреда је једна од важнијих компоненти нашег плана развоја ''Србија 2025'', да наставимо да јачамо и даље развијамо и пољопривреду и прехрамбену индустрију", поручила је Брнабић.

Премијерка је честитала организаторима што се сајам, и поред епидемије ипак организује, онлајн, уз учешће више од 130 произвођача из осам земаља.

Међународни пољопривредни сајам почео је данас и траје до 18. децембра, а грађани ће манифестацију моћи да путем сајта на www.expoonline.rs.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести