ДА ЛИ СУ СРЕМАЧКЕ ЛУБЕНИЦЕ НАЈСЛАЂЕ: Ево шта о томе каже млади новобечејски лубеничар

Како одабрати праву лубеницу, зрелу, слатку и укусну, зна Милутин Камберовић из Новог Бечеја, који се продајом бостана бави пуних 18 година.
1
Фото: Dobro jutro

Пре два месеца у понуди су биле увозне лубенице и диње, а од скоро су на тржиште пристигле и оне са домаћих њива. Милутин каже да је најслађа је сорта мирсини, која долази из сремачког атара из села Буђановци, где се налази један од највећих произвођача бостана.

„Мирсини је најслађа лубеница. Када бирате, треба да обратите пажњу да доле буде жута, да буде тамне боје и светлије шаре, широко распоређене. Такође, треба обратити пажњу на петељку лубенице, која показује њену свежину, али и зрелост. Када се пресече, у средини петељке би требало да се налази бела дуж. Поједине лубенице на врху петељке избацују „мед“ и кажу да се по томе види која лубеница је најслађа“, објашњава Милутин Камберовић, продавац бостана.

Фото: Dobro jutro

И заиста је тако, на Петровоселском путу у Бечеју заустављају се бројна возила, бициклисти, који купују лубенице и диње баш од овог момка. Иако важи правило да су лубенице са црном кором слађе, наш саговорник каже да је ипак све питање правог семена и одговарајућег узгоја.

„Поједини купци воле да лупкају лубеницу и то има смисла, ако знате да процените која је слатка. Ко се разуме у лубенице, зна чим је погледа и узме у руке, да ли је добра. Ако је тешка за своју величину, онда је зелена, али ако је средње килаже онда је зрела. То је искуство. Ово је породични посао, којим су се најпре бавили мој отац и деда. Сви заједно смо у овом послу шездесетак година“, каже Милутин.

У понуди има ананас диње које неодољиво миришу, чак и док нису пресечене. Оне су такође веома слатке и тражене како међу Бечејцима, тако и међу онима који пролазе кроз Бечеј, поред ове тезге.

Најлакша лубеница коју је наш саговорник лане продао имала је око 4 и по килограма, а најтежа око 23 килограма.

„Ананас диња је веома слатка и нема дебелу кору. Она је унутра светлозелене боје. Њих такође набављам из Срема, као и лубенице“, каже овај млади продавац бостана.

Када је реч о ценама, ове године на почетку сезоне увозне лубенице коштале су око 120 динара по килограму, а сада за домаће треба издвојити 90 динара за килограм. За диње је пре два месеца требало издвојити 200 динара за килограм, а тренутно коштају 130 динара кило.

Како сезона буде одмицала, цене ће падати, али наш саговорник прогнозира да испод 60 динара неће ићи домаћи бостан.

Зорана Љубојев

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести