ИМ Срем Шид: Почетак прераде говеђег меса за месец дана

ШИД: Прошле недеље је директор турске Управе за контролу меса и млека са својим инспекторима посетио Индустрију меса „Срем Шид”, коју је недавно купио српски конзорцијум „Ђурђевић–Агропапук”, да би се уверили у стање некадашње познате кланице.
srem sid
Фото: Youtube Printscreen

Управо у тој сремској кланици српски конзорцијум „Ђурђевић–Агропапук”, по договору влада Србије и Турске, треба да прерађује искључиво говеђе месо за тржиште Турске, а по незаваничним најавама, кланица би могла почети рад за месец дана.

Директор месне индустрије „Ђурђевић” из Пећинаца Ђорђе Кузминац објашњава за „Дневник” да је у плану да Индустрија меса „Срем Шид” обезбеди довољне количине говеђег меса и да испоштује услове који су договорени на ниову влада Србије и Турске о извозу 5.000 тона те врсте меса.

У првој фази посао ће добити стотинак радника, каже Кузминац и додаје како верује да ће успети да обезбеде довољну количину говеђег меса које треба да се преради за извоз у Турску јер су почели разговоре с фармерима да повећају обим производње.


Други произвођач меса у Србији

Индустрија меса „Ђурђевић” из Пећинаца други је произвођач меса у Србији, има капацитет који омогућава дневну обраду 1.000 свиња, 150 јунади и 30 тона прераде.

Осим њих, још осам компанија из Србије добило је пре годину дана дозволу за извоз јагњетине у Кину.


Развијамо и кооперантске односе са сточарима, договарамо се о откупу и све оно што је за сигуран пласман потребно. Јер, извоз у Турску значи за нас сигуран пласман, а када се има тржиште, онда се може радити на сировинској бази. Једно без другог једноставно не иде, каже Кузминац.

Индустрија меса „Ђурђевић” је пре годину дана прва добила државну дозволу за извоз јагњетине у Кину, али, по речима нашег саговорника, до данас није дошло до реализације тог посла.

Још увек су у току преговори с кинеским партнером. Нисмо успели да остваримо добре контакте с купцима по питању обраде, односно одређених захтева које они имају, али разговори су у току и верујемо да ће до реализације извоза јагњетине у ту државу доћи, рекао је Кузминац.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести