Ко мућка у јефтинијем дизелу за паоре: Продаја расла, а радова није било

НОВИ САД: Већ годину дана цену горива на домаћем нафтном тржишту, а реч је о безоловном бензину и евро-дизелу, утврђује надлежно министарство.
gorivo
Фото: pixabay.com

Од  тада је, а како би се због наглих и честих промена цене нафте на светскоим тржишту заштитили пољопривредници, цена горива за њих ограничена и литар евро-дизела они плаћају 179 динара. Наравно, да би купили ово гориво пољопривредници  морају да имају  агро картицу, а гориво могу наточити искључиво на пумпама Нафтне индустрије Србије, компаније коју је држава обавезала да продаје гориво за пољопривреду.

На основу промета овог горива, изгледа да је пољопривредника у Србији све више. Наиме, продаја горива за пољопривреду стално расте, а то потврђују подаци из децембра прошле године, као и првог месеца ове јер је продаја увећана за три пута иако је реч о зимским месецима када нема пољопривредних радова. Многи пољоприовредници кажу да је зима била блага па се на њивама радило, али у нафтним компанијама указују и на могуће малверзације.

Треба рећи и да је евро-дизел за пољопривреднике сада 15 динара јефтинији од цене коју за исто гориво плаћају остале потрошачи. Међутим, било је и тренутака када је разлика била и 30 динара. То се могло и очекивати јер је Уредба и донета да би се помогло пољопривредницима, али је извесно да се број захтева за агро-картице значајно повећао. То потврђује и то што у НИС-у указују да је од ступања на снагу Уредбе интересовање за агро-картице НИС-а значајно порасло те да их је 2021. године било издато 4.172, а 2022. - готово 10 пута више. Из ове компаније кажу и да је, упоредо с тим, на њиховим пумпама порасла и тражња за горивом за пољопривреднике. 

По речима Славише Петковића из Републичке тржишне инспекције за куповину горива за пољопривреднике постоји ограничење, односно гориво се може сипати у резервоар пољопривредних машина и у канте до укупне количине 60 литара.

- НИС је накнадно ограничио коришћење пољопривредне картица, односно она се може користити само једном дневно. Проблем имају пољопривредници којима бензинске пумпе НИС-а, на чијим се пумпама ово гориво може једино може точити, нису близу - рекао је Петковић.


Неопходан систем контроле

По речима Томислава Мићовића, код продаје горива пољопривредницима нема система контроле за које се намене гориво купује, а нема ни ограничења количина које се могу купити, те да је то дискретан подстицај сивом тржишту.

- Већ одавно смо уочили да се гориво намњењено за пољопривреду  продаје више него што су реалне потребе пољопривреде, то смо и указали надлежним министарствима и тражили да се престане с праксом да се ово продаје само на бензинским станицама једне компаније - каже Томислав Мићовић. - У околностима које су сада на снази многи потрошачи одлазе на бензинске пумпе где се гориво намењено за пољоприреду једино може купити и то је угрозило рад многих других  учесника на тржишту. Тачније, педесетак бензинских станица у руралним срединама где су гориво углавном куповали пољопривредници се угасило јер нема купаца. 


У Удружењу нафних компанија Србије указују на проблеме везане за продају горива за пољопривреднике.

- Ситуација је таква да се данас може регистровати пољопривредно газдинство на минималној површини и то омогућава да се сваког месеца купи на десетине хиљада литара горива по повољнијој цени од оне коју плаћају други потрошачи - каже генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић. - Ограничење цене горива за пољопривреднике важи од 10. марта прошле године, а цена литре евро-дизела се мењала и била је и 212 динара.

Он указује да је, приликом куповине горива за пољопривреднике,  неохпдоно да се приимене правила која важе у неким другом земљама.

- У неким земљама постоји потпуно паралелна линија снабдевања посебним горивом за пољопривреду које је јефтиније, али могу да га купе заиста само они који и обрађују земљиште, баве се сточарство, односно пољопривредом. Такође, постоји и други приступи - а један од њих је да се, након куповине горива по редовној цени на било којој пумпи, надлежним институцијама уз рачун, поднесе и захтев за повраћај одређених средстава. Нама одговара решење које би подразумевало да се гориво за пољопривреднике продаје искључиво на лиценцираним бензинским пумпама, које легално раде - указао је Мићовић.

Д. Млађеновић

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести