Корона и продаја на тезгама: Пијаце да остану безбедна места за снабдевање

Пандемија ковид 19 оставила је трага и у промету робе на пијацама, али срећом пијачни продавци имали су помоћ јавно комуналних предузећа који управљају и одржавају пијаце.
pijaca
Фото: Дневник (В. Фифа)

Додуше одлазак на пијацу није више као некада пошто потрошачи сада свеже воће и поврће могу да купе и у комшијским  радњама  и у великим трговинским ланцима, где се за пољопривреде производе увек нађе места за попусте, па се не може рећи да је само епидемија кривац што је пијачним продавцима пазар тањи.

Директор Пословног удружења ”Пијаце Србије Саво Дувњак каже за Дневник да нема сумње да је током последњих десетак година највећи број промена у пијачној делатности настао као директна последица успостављања нових облика трговине (супер и мегамаркети) који су становништву урбаних средина понудили алтернативу куповини на пијацама.


Четвртина укупног промета на тезгама

Тржишни удео промета пољопривредних производа на пијацама у односу на продају и откуп производа, пољопривреде, шумарства и рибарства у Републици Србији у 2019. години је био 24,75%, што значи да је готово четвртина пољоприврредних производа пласирана на пијацама.


- Експанзија нових облика трговине, укључујући и електронску трговину, убрзала је промене навика потрошача, а пијацама наменула битно другачију позицију на тржишту - каже Дувњак. Међутим, пијаце су и данас једна од најзначајнијих карика у ланцу снабдевања становништва свежим и здравствено безбедним животним намирницима, нарочито домаћим поврћем и воћем. Пијаце истовремнео наглашавају и истичу вредност домаћих производа из непосредног окружења и нуде мањим произвођачима (пољопривредним газдинствима) ефикасне, лако доступне и економски исплативе канале дистрибуције, како би домаћи производи свакодневно били доступни купцима. У прилог томе говоре подаци Републичког завода за статистику према којима је укупан промет пољопривредних производа на пијацама у Србији током 2019. године био 41 милијарду (41.081.854.000,00) динара, што је у текућим ценама за 9,2 % више у односу на 2018. годину.

Званична статиситка каже да је  током првих шест месеци 2020. године промет пољопривредних производа на пијацама у Србији био  мањи за 14,2 процената у односу на исти период лане. Према подацима Републичког завода за статистику, укупна вредност промета пољопривредних производа на пијацама у Републици Србији у овом периоду је била 16,7 милијарди динара, што је за око 2,8 милијарди динара мање у односу на 2019. годину. На око 400 регистрованих пијаца у Србији своју робу, сваког дана, пласира око 80 хиљада пољопривредних газдинстава, произвођача, занатлија и трговаца, а у првом полугодишту ове године.

Најбоље је ишла продаја  поврћа (33 процената), потом воћа и грожђа (22,5 процента), живина и јаја (13,2 процента), млеко и млечни производи (12, 8 процената).

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести