Корона нагризла тржиште меса, трпи цео регион

БЕОГРАД: Цео регион суочава са смањеном потражњом и потрошњом меса, јер је туризам због короне у великим градовима замро, великих прослава попут свадби нема, студентске мензе не раде...
mesar meso
Фото: Tanjug (J. Pap)

Лето је период године када се мање троши месо, али ове године због пандемије корона вируса већ се осећају озбиљне последице на тржишту те намирнице у региону, каже за Танјуг секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа у Привредној комори Србије, Ненад Будимовић.

У првих пет месеци ове године производња јунећег меса у Србији је повећана 11 одсто, живинског за 18 одсто, док је производња свињског меса смањена за 16 одсто у односу на исти период лане.

Цео регион се, каже, суочава са смањеном потражњом и потрошњом меса, јер нема туризма у великим градовима, нема прослава, нису дошли представици дијаспоре, не раде студентске мензе...

Напоменуо је да су произвођачи хране, а посебно основних животних намирница, као што су месо, млеко и јаја, показали изузетно висок ниво организације у производњи и великим напорима успели да обезбеде нормално снабдевање тржишта, без несташица.

Сада се већ осећају озбиљне последице које се огледају у смањеној потрошњи и повећању залиха, наводи Будимовић.

У првих пет месеци ове године Србија је извезла 2.200 тона јунећег меса у вредности око 10 милиона евра, од тога у Турску 1.300 тона, Кину 320 тона, Италију 150 тона и остатак у ЦЕФТА.

Будимовић је навео да је у истом периоду прошле године Србија извезла 750 тона расхлађеног и замрзнутог јунећег меса у вредности од 2,9 милиона евра.

Додао је да је у првих пет месеци ове године извезено свега 210 тона свињског меса вредности око 300. 000 евра, од тога око 120 тона у Кину, а остало у ЦЕФТА.

Каже да је увоз свињског меса велики, па је зато мања производња.

Извоз полутрајних и трајних производа од меса у истом периоду ове године износио је 8. 800 тона, вредности око 23 милиона евра.

Ове године увоза јунећег меса није било, сем мале количине телећег меса, а увозено је 9. 200 тона свињског меса вредности око 26,6 милиона евра, као и полутрајних и трајних производа око 9. 000 тона вредности око 23 милиона евра.

Будимовић каже да је укупан увоз свињског меса и производа од меса у првих пет месеци 2020. око 43 одсто већи у односу на исти период прошле године, док је извоз за око 41 одсто мањи.

Укупна вредност увоза је око 50 милиона евра, а увозници су углавном трговински ланци, док је извоз вредео око 23 милиона евра.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести