Котрљање равницом: Пролећна сетва у газдинству Ернеа Вајде из Кањиже

Пролећна сетва је због хладнијег мартовског таласа отпочела мало касније, али топлије време и повољни агрометеоролошки услови омогућили су да се размахне и на парцелама пољопривредног газдинства Ернеа Вајде из Кањиже, па је уз подршку сина Золтана у среду започео сетву шећерне репе, а припремљена је и парцела за сетву конзумног грашка коју ће обавити наредних дана. 
а
Фото: М. Митровић

- Прошле године смо репу сејали десетак дана раније па смо имали проблема због измрзавања око четвртине усева. Сада смо сетву почели мало касније. Временски услови су баш идеални, јер влаге има у земљишту па ће ницање брзо уследити - оптимиста је Ерне Вајда.

Ово газдинство шећерну репу је засејало на 46 хектара у атару између Орома и Чантавира, где услова има за наводњавање па наш сагворник верује да ће постићи добар род слатког корена.

- Већ четири деценије се бавимо производњом шећерне репе, а једино је нисмо сејали једне сезоне, када је пре неколико година фабрика шећера из Сенте продата и отишла у стечај, међутим, ипак смо наставили традицију. Шећерна репа је по мени пре била најпрофитабилнија, доносила је највише зараде по хектару, сада није као пре, али у производњи ове културе имамо сигурност зато што већ у јесен знамо шта ће бити цена репе за наредну сезону. Шећеране нуде доста погодности за уговарање производње тако да смо наставили да радимо и уговорили производњу са компанијом „Суноко“, посредством задруге из Горњег Брега - казује Вајда.

Вајда је задовољан уговореним условима за овогодишњу производњу слатког корена, поготово што уз основну цену иду стимулације и семе.

- Од када се бавимо репом никада нисмо имали принос испод 60 тона по хектару, а на овој парцели очекујемо да роди бар 90 тона плативе репе, јер има наводњавање - напомиње Ерне.

Први пут газдинство породице Вајда упушта се у сетву конзумног грашка, која треба да се обави ускоро, а производња је уговорена за новосадску фирму „Аретол“.

- Они су нас потражили јер су видели да има услова за наводњавање тако да ће за недељу дана доћи на ред сетва грашка на 30 хектара. Определили смо се за грашак јер рано доспева и има могућности да после жетве одмах заснујемо у другој сетви кукуруз шећерац или меркантилни кукуруз, за шта смо већ обезбедили и семе. Што се тиче грашка уговорена цена од 24 евроценти за килограм је солидна, а од колега које су већ се бавиле овом производњом чуо сам да су постизали принос од седам тона по хектару - каже Вајда.

Ерне констатује да су сви услови на неки начин специфични. Указује да је било проблема са набавком семена кукуруза...

- Што се тиче трошкова пролећне сетве, евидентно је да је скупље гориво, у последње време нешто је поскупело и минерално ђубриво, па је ова сетва скупља за десетак одсто у односу на прошлу - предочава Вајда. - На овим парцелама које смо узели у закуп на око 100 хектара под системом за наводњавање, где заснивамо производњу шећерне репе и грашка и где је под семенском пшеницом 30 хектара имамо већих трошкова али и сигурност у производњи. Прошле године се то показало на кукурузу и другим усевима - открива Вајда.

У сетвеној структури газдинства заступљени су још уљана репица на 30 хектара и пивски јечам на 40 хектара. Уљану репицу први пут су сејали лане и постигли принос од 4,2 тоне по хектару, а ову благу зиму усев је добро пребродио и одлично изгледа. У производњи којом се баве увек нађу позитивну рачуницу, јер како вели Ерне, иначе се не би тиме бавили... 

- Све парцеле су електронски обрађене, механизација је са yи-пи-ес навођењем, електроника је у служби дозирања минералних ђубрива, тако да се усевима и земљи даје оно што је неоходно и што се мора у датим условима. Рецимо, семенска пшеница на овој парцели јесенас је сејана касније јер је шећерна репа касније вађена, али је лепо кренула и добро се зелени. Сада је добила прву прихрану, баш смо погодили најповољније време пре кише.  Добро би јој дошла киша, али и топлије време - напомиње Вајда.

Милорад Митровић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести