КОТРЉАЊЕ РАВНИЦОМ У породичном газдинству Келер у Ади

Пољопривредно газдинство Ивана и Шаре Келер из Аде стасава већ пету годину у воћарству и трећу годину бави се и прерадом воћа.
3
Фото: М. Митровић

Производе од воћа муштеријама нуде на разним манифестацијама, вашарима и пијацама у војвођанским местима, а додатни простор и могућности им је пружило отварање предузетничке радње.

- Пре годину дана отворили смо предузетничку радњу што је омогућено по новом систему, што значи да имамо неке олакшице за пољопривредно газдинство јер са мање просторија у одговарајућим условима може да се обавља прерада воћа. Довољна је једна просторија у склопу куће, да се несметано додатно може посветити и послу на преради пољопривредних производа, а мора бити отворена предузетничка радња - каже Иван Келер.

Газдинство породице Келер се углавном бави узгојем ароније и имају око 1.500 жбунова, али негују и засаде купина, малина, око 400 стабала кајсија и нешто крушака, шљива и другог воћа.

- Сав род воћа сами прерађујемо, највише ароније око 80 посто, а прерада другог воћа зависи од сезоне до сезоне, колико роди. Рецимо, кајсије ове и прошле године нису родиле, претпрошле године нешто мало. Ове сезоне поред тога што је мраз у старту обрао кајсије, своје је учинила суша, јер од почетка јуна до средине августа нисмо имали кише па је и то утицало на умањење рода. Услова за наводњавање има јер смо бушили бунар, па то мало поправља ситуацију, али против тропских врелина не може да замени кишу - указује Келер.

Иако су се као млади одлучили за бављење воћарством и прерадом воћа Иван и Шара Келер су задовољни досадашњим учинком и искуством које још стичу.

- Задовољни смо производњом, прерадом па и са продајом наших производа, а ако следећа производна година буде боља од протекле онда ће бити све у реду. Тржишта за наше производе има. За сада смо углавном оријентисани на подручје Војводине од Суботице до Новог Сада, где су наши производи доступни у продавницама здраве хране. То је омогућено од када смо прошле године отворили нашу предузетничку радњу - додаје Келер.

Породично газдинство Келер је лане користило подстицајна средства на конкурсу Фондације „Просперитати“, што је искоришћено за подизање хладњаче капацитета 10 тона, што пуно помаже у складиштењу воћа.

- Као млади брачни пар одлучили смо се да се посветимо производњи и преради воћа, па настојимо да унапређујемо наше газдинство и предузетничку радњу. Мислим да смо изабрали добар пут за обезбеђење егзистенције породице. Видимо да има будућности у преради воћа и поврћа, па бих препоручио свим младим која имају мања газдинства да размисле и посвете се пољопривреди. Уз доста енергије има могућности да се улаже, ради, заради и обезбеди егзистенција. Тржишта има, јер је потражња за здравом храном из домаће производње све израженија - уверава Келер.

М. Митровић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести