На сајму прехране у Москви 15 српских компанија

БЕОГРАД: Петнаест српских компанија ће, у организацији Привредне коморе Србије (ПКС) и Развојне агенције Србије (РАС), представити своју понуду на међународном сајму хране и пића у Москви "World Food Moscow", који ће се одржати од 24. до 27. септембра.
m
Фото: Ilustracija

Појачано је интересовање српских компанија прехрамбеног сектора за наступ на тржишту Руске Федерације. Осим 15 компанија излагача на националном штанду, још толико је најавило посету сајму са циљем сусрета са пословним партнерима, сагледавања потенцијала конкуренције и упознавања са најновијим светским трендовима, истиче Дејан Делић, директор Представништва ПКС у Москви.

Појачаном интересовању, како оцењује, допринело је и усаглашавање текста споразума о слободној трговини између Републике Србије и Евроазијске заједнице, који ће бити ускоро потписан, на основу којег добијамо и нове трговинске преферанцијале, док стабилно јачање курса руске националне валуте од почетка године иде на руку српским извозницима.

Очекујемо да ће релативна стабилизација девизних прилика допринети даљем јачању укупног пласмана српских производа на тржиште Русије, узевши у обзир да је Русија трећи трговински партнер Србији, додао је Делић.

Наступ српских компанија, ПКС и РАС организују са циљем промоције потенцијала домаће привреде, подршке извозницима и повезивања са партнерима у иностранству, а уз подршку програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији, кроз пројекат "Помоћ за трговину - подршка производним капацитетима у пољопривредном сектору", који финансира Влада Руске Федерације, наводи се у саопштењу ПКС.

У оквиру националног штанда Србије површине 140 м˛ представиће се компаније : ПДМ Агро Фрут, Пударци, Златиборац, Београд, Ћирић Агро МÐЖ, Тител, Фрувита, Београд, Тастyланд, Сента, Перун дестилерија, Инђија, Стантећ, Београд, Фрукт Компани, Удовице, Југпром, Лесковац, Фрутика, Чантавир, МТМ Сирела, Прељина, Драгуљ, Суботица, СД Мартонош, Колд Пресок, Београд, Фриго Врело, Горње Краварице.

Традиционално учешће српских компанија на једној од најугледнијих међународних изложби прехрамбених производа у Русији, региону Заједнице независних држава и шире, директно доприноси квалитетнијем позиционирању српских брендова и укупном расту извоза, поручују из ПКС.

Сајам "World Food Moscow " је један од водећих међународних сајмова из области хране и пића на тржишту Русије и Заједници независних држава.

Постоји већ више од 20 година и одржава се на преко 58.000 метара квадратних. Сајам годишње посети око 31 хиљада посетилаца из 98 земаља који имају могућност да се упознају са производним програмом више од 1.560 излагача из 65 земље света.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести