Напуштено 1.319 парцела државног пољопривредног земљишта

У 2021. години откривено је нових 1.319 парцела напуштеног државног пољопривредног земљишта, а ова теренска провера се ради како би се што боље искористили расположиви ресурси, привукле нове инвестиције и развио пољопривредни сектор, саопштило је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.
oranica, njiva Foto: Dnevnik.rs/A. Erski
Фото: Dnevnik.rs

Теренска провера је ове године рађена у Панчеву, Пећинцима, Љубовији, Крупњу, Сопоту, Барајеву, Великом Градишту, Бојнику, Малом Иђошу, Србобрану, Бачкој Тополи и Дољевцу.

Проверавано је 1.806 парцела, односно 1.572 хектара, а показало се да је у градским општинама Београда, Панчеву и Великом Градишту пронађено највише напуштених парцела које могу да се искористе за пољопривредну производњу.

Идентификација напуштеног пољопривредног земљишта у државном власништву ради се у оквиру пројекта „Јачање руралне конкурентности и продуктивности у агробизнис сектору“, који Управа за пољопривредно земљиште Министарства пољопривреде реализује у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП).

У протекле три године, колико се реализује овај пројекат, њиме је обухваћено 29 општина и градова и откривено више од 2.000 напуштених парцела. Парцеле могу послужити пољопривредницима да на њима започну нови посао или прошире постојећи, као и потенцијалним инвеститорима за нове интензивне засаде воћа или винове лозе.

Коришћење пољопривредног земљишта у складу са његовом наменом и стављање у функцију неискоришћеног земљишта са нагласком на инвестиције у интензивну производњу, важан је циљ ресорних институција у Србији, јер доприноси јачању конкурентности пољопривреде, стварању нових вредности и повећању бруто домаћег производа Србије, наводи се у саопштењу.

Додаје се да у складу с тим Управа за пољопривредно земљиште ради на идентификацији напуштеног пољопривредног земљишта у државној својини као великог потенцијала за привлачење нових инвестиција и развој пољопривреде, пре свега у интензивној или органској производњи, пошумљавањем, као и утврђивањем површина ради успостављања пољозаштитних појасева.

        З. Делић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести