Недимовић: Извоз српске пољопривреде повећан за 50 одсто

БЕОГРАД: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да је раст извоза српске пољопривреде за последње две године износио чак 50 одсто и да је прошла година завршена са 4,2 милијарде долара прихода од извоза.
Nedimovic u Begecu 2
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Недимовић је за портал 24седам рекао да је наша пољопривреда после више од 30 година, поново ушла на најзахтевнија светска тржишта, међу њима и високоплатежна, попут Уједињени Арапски Емирати (УАЕ), Бахреина, али и Индије и Кине и да се ускоро отварају врата Вијетнама и Индонезије.

"Тржиште Уједињених Арапских Емирата и земаља Блиског истока је најексклузивнија платформа за српску храну. Тамо смо увелико ушли са воћем, попут јабука и малина, али ништа мање не очекујем ни од јунећег и јагњећег меса", рекао је Недимовић.

Додао је да је сада цео Персијски залив снажно заинтересован за наше производе и да су, како је рекао, озбиљне количине јунећег меса кренуле и пут Либана.

Објашњавајући зашто нам је занимљиво тржиште Вијетнама рекао је да је ова земља од 80 милиона становника заинтересована за куповину свињског меса из Србије.

"Уколико ту отворимо врата, српски узгајивачи свиња ће отворити ново поглавље за нашу земљу у том сектору", рекао је он.

Навео је да што се свињског меса тиче имамо добре разлоге да верујемо да ћемо осим тржишта Вијетнама понов отворити и тржиште Европске уније и Кине.

Недимовић је истакао да је Индија занимљива као дестинација за извоз нашег воћа и навео да је у ову земљу за мање од пола године отишло скоро 40 пошиљака, а само у последња три месеца око 800 тона.

Говорећи о могућностима извоза воћа, посебно бобичастог, у САД министар пољопривреде је рекао да се у ову земљу већ увелико извози наше воће и то не само боровнице, већ и малине.

Указао је међутим да је проблем што је то тржиште на коме се у огромној мери налазе боровнице из Јужне Америке, што је за наше произвођаче додатно отежавајућа околност.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести