Недимовић о новом дигиталном систему за пољопривреднике

БЕОГРАД: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да ће свим пољопривредним произвођачима бити омогућен приступ субвенцијама.
branislav nedimovic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Говорећи о изменама Закона о пољопривреди које је Влада усвојила, а предвиђају увођење новог електронског система у пољопривреди и брзу исплату Ипард подстицаја, Недимовић је за РТС рекао да ће преко локалних самоуправа бити организоване едукације и даће у месним канцеларијама моћи електронским путем да се поднесу захтеви.

Навео је да следи период од годину дана имплементације читавог система.

Кренућемо преко неких пројеката Светске банке, имаћемо пилот пројекат за електронске пријаве, а од 1. јануара 2023. да кренемо у пуну имплементацију свега - где год је могуће - где се исплаћује по грлу, хектару. Предложићемо Скупштини да у недељама испред нас усвоји предлог закона, рекао је министар пољопривреде.

Недимовић је додао да се очекује да током новембра буде на дневном реду и плус у вези са Ипардом, убрзавање исплате, где ће бити омогућено сваком ко добије решење да 50 одсто новца добија одмах, а 50 одсто по реализацији инвестиција. До сада је сав новацдобијан кад се заврши инвестиција.

Издали смо близу 80 милиона евра решења из Ипарда, иммао још толико на располагању, задња три конкурса која су завршена или су у току носе највише пара, скоро 70 или 80 милиона евра, немојте да се бринете, идемо и корак даље, преговарамо о Ипарду 3 - биће усвојен у децембру ове године, истакао је Недимовић.

Навео је да је Ипард 3 попут Ипарда 2 - паре за механизацију, објекте, фарме, системе за наводњавање, воћњаке, рурални туризам, пољопривредну инфраструктруу, путеви, атарски путеви.

Причамо о реду величне око 300 милиона евра за Ипард 3, од јуна креће имплементација, рекао је министар пољопривреде.

Недимовић је навео да је минерлано ђубриво драстично поскупело, а да су цене пољопривредних производа доживеле драстичан скок, до историјског маскимума.

Много је важније за произвођаче да им аутпути буду на високом нивоу. Јесте да су инпути сада порасли, али кад направите нивелацију видите да је на пример три килограма пшенице било за килограм НПК вештачког ђубрива, тај однос је и сада, додао је Недимовић.

Истакао је да је држава нашла мехнаизам да помогне за сетву, продужени су краткорочни кредити за репорматеријал, по каматној стопи од 1 или 3 посто, а да грејс период може бити 12 месеци.

Недимовић је рекао д асе ради на убрзавању проблема око набавке азотног ђубрива и да ће се криза из света делимично рефлектовати у Србији.

Покушавамо да нађемо решења заједно са руским партнерима који производе уреу, да омогућимо прихрану усева у марту, сремамо се, направило смо радне групе, пописали шта има на складиштима, нагласио је Недимовић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести