Недимовић: Рекордан извоз хране у 2021.

БЕОГРАД: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је данас да је Србија током ове године извезла храну у вредности већој од пет милијарди долара, што је највише у историји.
Ministar Branislav Nedimović u obilasku sela somborskog atara Foto: Dnevnik.rs
Фото: Министар Бранислав Недимовић у обиласку села сомборског атара Фото: Дневник.рс

"Очекујем да ће резултати у следећој години бити још бољи, јер ће храна тек бити важна у пост ковид периоду", рекао је Недимовић гостујући на Телевизији Прва.

Он је истакао да министарство покушава да у пољопривреду доведе што више младих у пољопривреду и да даје добре субвенције за стартапове у пољопривреди.

Држава је ове године идентификовала 1.350 хектара напуштеног земљишта, а министар каже да то земљишсте иде у закуп и то путем електронских лицитација.

"Гледао сам електронску лицитацију у Вршцу на којој је држава одлично прошла. Земљиште је давано у закуп по ценама од 35.000 до 151.000 по хектара за годину дана. У другој општини све парцеле су издаване по цени од 60 до 70 хиљада по хектару годишње. Да се људима не исплати, не би плаћали толику закупнину", закључује Недимовић.

Он додаје да у пољопровреди очигледно има новца и да ће га тек бити јер ће храна, како је рекао, бити све важнија и све скупља.

"То посебно важи за пшеницу, кукуруз, сојину сачму и све остале житарице", истакао је Недимовић.

Он каже да је његово министарство у потпуно спремно за "Отворени Балкан" и пласман хране у оквиру те иницијативе.

"Када се сруше границе у фитосанитарном систему, само небо је граница у погледу хране. Нама је циљ да у наредних годину, две подигнемо трговину храном између ове три земље на са 420 милиона а милијарду долара", поручио је Недимовић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести