Нема нових случајева афричке куге код свиња

БЕОГРАД: У Србији тренутно нема нових случајева обољевања од афричке куге код свиња, ситуација је под контролом, а данас је почело спровођење плана надзора како би се превенирала или болест открила на време, изјавио је данас начелник Одељења за здравље животиња у Управи за ветерину Бобан Ђурић.
svinje pixabay
Фото: pixabay.com

"Почели смо са спровођењем плана надзора у складу са препорукама експертске групе и он ће трајати два месеца, најкасније до децембра, како би се са активним надзором и узорковањем умрлих животиња видело да ли је можда разлог вирус, да ли можда има неко скривено угинуће или да ли је нека животиња у инкубацији. Не знамо где се можда проширила болест, али након спроводења плана ћемо настојати да се ништа радикално не деси", рекао је Ђурић на седници скупштинског одбора за пољопривреду.

Он је казао да је афричка куга регистрована у насељИма Велика Крсна, Рабровац и Кусадак, а потом, прошле недеље и у Српском Итебеју код Житишта, на граници са Румунијом.

"У газдинству поред Румуније је било и логично да се можда појави вирус, добро је што се адекватно одераговало, што је зараза била на почетку и што су узорци узети одмах. Показало се да се болест није проширила. Тамо је ситуација сада мирна и нема нових жариста" рекао је он.

Такође, у три села у околини Младеновца и Смедеревске Паланке су узети узорци од којих су неки били позитивни и да се није адекватно одреаговало зараза би се ширила.

Ђурић указује да афричка куга код свиња, односно њено сузбијање, захтева помоћ свих надлежних институција, поред Управе за ветерину.

Афричка куга свиња је вирусна, веома опасна заразна болест за коју вакцина не постоји.

Надлежне институције апелују на сточаре да сва угинућа и сумње на појаву болести пријаве ветеринарској инспекцији, као и на бројеве телефона за пријаву сумњи 011-311-7536 (током дана); 064-868-0016 (током радног времена) и 0800234236.

Надлежне службе Управе за ветерину предузеле су у складу са процедуром све неопходне мере како би се у највећој могућој мери заштитила подручја, истичу надлежни.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести