НЛБ: Бесповратних милион и по РСД органским произвођачима

БЕОГРАД: НЛБ Банка Београд је, седму годину за редом, покренула конкурс за најбоље пројекте у области производње и прераде органске хране, а наградни фонд од 1,5 милиона динара биће равномерно распоређен на три победничка пројекта, тако да ће сваки од њих добити по 500.000 динара нето.
jabuka
Фото: pixabay.com

Конкурс траје од 1. марта до 20. маја, а право на учешће имају пољопривредни произвођачи који имају регистровано пољопривредно газдинство, сертификовани су или у процесу сертификације за органску производњу, саопштено је данас из НЛБ банке.

Учешће је омогућено и произвођачима који су у систему контроле кроз групни сертификат, односно који имају уговор са организатором производње који је власник сертификата. 

НЛБ Органик је најважнији пројекат НЛБ Банке у домену друштвено одговорног пословања, којим истовремено дајемо допринос одрживом развоју, заштити животне средине и сегмента пољопривреде за који сматрамо да је будућност наше земље, рекао је Бранко Грегановић, председник Извршног одбора НЛБ.  

Србија, како је истакао, обилује земљиштем које није контаминирано хемијским супстанцама, а с обзиром на уситњеност поседа, органска производња додатно добија на значају јер и на мањим површинама може да обезбеди егзистенцију за чланове домаћинства.

Улагање у овај вид производње је значајан и у смислу доприноса извозу, јер се процењује да више од 90 одсто органских производа заврши у извозу, додао је Грегановић, наводећи да је у 2016. Србија извезла органске производе у вредности од око 19 милиона евра, при чему 78,7 одсто у земље ЕУ, највише Италију, Немачку и Холандију, а 14,1 проценат на тржиште Сједињених Америчких Држава.   

Према његовим речима, вредност органског тржишта у свету достигла је 2016. године скоро 90 милијарди америчких долара, уз истовремен раст површина под органском пољопривредом на 57,8 милиона хектара које обрађује око 2,7 милиона органских произвођача.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести