Новом сојом се још не тргује, а откупна цена сунцокрета још се вага

Ратари су почели да жању кукуруз и соју, сунцокрет је већ на половини њива скинут, а у Банату је тај посао увелико и завршен.
soja.jpg Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

И као и увек, све интересује колико ће коштати нови род, поготово што година није била наклоњена пољопривреди. Суша и високе дневне темературе умањиће приносе који ће, како се очекује, бити испод вишегодишњег просека.

Цена овогодишњег сунцокрета била је повод за недавни вишедневни протест пољопривредника, који се завршио договором с уљарама и Министарством пољопривреде да ново сунцокретово зрно кошта 73 динара по килограму. Килограм сунцокрета лане је био 59,7 динара без ПДВ-а, односно 65,6 динара с ПДВ-ом. 

Међутим, мада су Банаћани скинули род сунцокрета, на Продуктној берзи Нови Сад није се још трговало овом уљарицом. Разлог је, вероватно, цена - 580 евра по тони, што купцима не одговара.

- Током августа приметна је била повећана тражња сунцокретовог зрна новог рода, по цени од 535 до 560 евра по тони, али није било продаваца. Тек крајем августа била је понуђена мања количина на паритету ЦПТ (франко испоручено купцу) од 580 евра по тони, али до закључења уговора није дошло - изјавила је за „Дневник” Ања Јакшић са Продуктне берзе Нови Сад. 

Ратари наглашавају да сунцокрет нема цену јер га предају откупљивачима по аконтној од 60 до 62 динара. Земљорадник Ђорђе Милотин из Торка код Житишта завршио је жетву сунцокрета пре три семице, али још не зна колико ће добити за ову уљарицу. 

- Знам да је аконтна цена 60 динара и ништа више, мада сам ишао да се распитам - казао је Милотин, који је ове године имао, у просеку, 1,6 тона по јутру сунцокрета.

Што се тиче кукуруза, још је рано за трговање новим зрном у већем обиму јер је жетва тек почела. Мада се, ипак, уочава разлика у цени новог и старог рода. Кукуруз од прошле године на Продуктној берзи Нови Сад ове седмице је коштао од 37,1 до 37,7 динара с ПДВ-ом. 

- Крајем августа забележено је прво трговање родом из 2022. године, када је кукуруз вредео 37,4 динара за килограм, али су већ у првим данима септембра купци нови род плаћали од 35,2 до 35,7 динара, а понуда житарице је имала исти ценовни ниво од 37,4 динара - истакла је Ања Јакшић и навела да се почетком септембра 2021. године кукурузом трговало по цени од 28,8 динара. - То је раст од 30,5 одсто, уколико се упореди тренутна цена кукуруза с коштањем кукуруза у септембру 2021. године.


Жито скупље за 40 одсто

Килограм пшенице тренутно на новосадској Берзи кошта 39,6 динара. Током августа житом се највише трговало, али је сада почетком септембра обим мањи. Током овогодишње жетве, просечна цена била је 39,2 динара. Уколико се упореди са садашњом тренутном ценом, то је раст од 0,8 одсто, док је у односу на лане цена виша за чак 40 одсто, то јест за 39,4 одсто.


С друге стране, килограм соје је за мало прешао 90 динара, али то није највиша цена јер је соја у априлу била најскупља - килограм је био 92,4 динара. 

- С новим родом соје још се не тргује. Род од прошле године имао је ове седмице две цене. Соја с обрачунатим квалитетом коштала је 89,65 динара, а соја без обрачунатог квалитета била је 90,2 динара - рекла је Ања Јакшић.

Сојом се прошле године у овом периоду трговало по цени од 77 динара, подсетила је Ања Јакшић и казала да је то тренутно виша цена за 16,4 одсто у односу на септембар прошле године.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести