Од ЕБРД 15 милиона евра кредита за наводњавање у Војводини

БЕОГРАД: Европска банка за обнову и развој одобрила је Србији кредит од 15 милиона евра за изградњу модерне инфраструктуре за наводњавање у Војводини.
navodnjavanje FBakic
Фото: Дневник (Филип Бакић), илустрација

Пољопривреда у Војводини биће захваљујући тој инфраструктури отпорнија на временске факторе, саопштила је ЕБРД.

Финансирање ће омогућити увођење ефикасне технологије за наводњавање из акумулационих језера Борковац и Павловац на Фрушкој гори, као и снабдевање водом из реке Саве.

Нова инфраструктура ће омогућити допунско наводњавање у шпицу сушне сезоне и обезбедити довољно воде за око 3.500 хектара земљишта у општинама Рума и Сремска Митровица, које је углавном покривено воћњацима и виноградима.

Ово је други кредит који ЕБРД одобрава Србији за унапређење пољопривредне инфраструктуре, након кредита од 15 милиона евра из 2019. године за пројекат изградње система за наводњавање у Свилајнцу и Неготину, који је планиран да се реализује током 2022. године.

Директор сектора агробизниса за регион Југоисточне Европе ЕБРД Миљан Ждрале каже да ће пољопривредници у Војводини моћи боље да планирају своју производњу и са више сигурности.

"Бољи приступ услугама наводњавања ће им, такође, омогућити да повећају очекиване приносе усева и приходе", додао је он.

У оквиру пројекта, ЕБРД ће помоћи Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде да развије програм обуке о технологији наводњавања за локалне пољопривреднике, са фокусом на жене повољпривреднике, у циљу повећања њиховог потенцијала за запошљавање и стварања нових пословних прилика за њих.

Инвестиција такође подразумева и припрему прве стратегије наводњавања у Србији, која има за циљ да обезбеди одрживо, ефикасно наводњавање, за напредну и климатски паметну пољопривреду.

Национална стратегија, припремљена за десетогодишњи период, биће допуњена петогодишњим акционим планом и приоритетним инвестицијама у наводњавање за период до 2030. године.

На припреми стратегије радиће се заједно са Организацијом за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО).

Формално усвајање Стратегије наводњавања и Акционог плана очекује се до средине 2022. године.

Када буде усвојена, Стратегија ће створити услове за спровођењу реформске агенде у циљу побољшања ефикасности у управљању сектором наводњавања и увођењем комерцијалних принципа.

Са девет процената бруто домаћег производа и 17 процената удела у запослености, пољопривредна и прехрамбена индустрија игра виталну улогу у српској привреди.

Међутим, сектор пати од недовољног улагања и застареле технологије, док су системи водоснабдевања често осетљиви на утицаје климатских промена, као што су суша, поплаве или изузетно оштре зиме.

Банка је до данас уложила више од 6,9 милијарди евра у 296 пројеката у земљи.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести