Отворен Жетвени дан у Чуругу 

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић отворио је данас у Чуругу традиционалну манифестацију „Жетвени дан“,  која, како је истакао, симболизује почетак жетве пшенице, вредан труд и рад српских паора током целе године, али и посвећеност Србије и АП Војводине развоју пољопривреде.
Đorđe Milićević Žetveni dan/Pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада/Ђорђе Милићевић, Жетвени дан

Милићевић је овом  приликом нагласио да је ова године  била тешка за паоре, посебно за производњу пшенице, али да се очекује просечан род. 

„На око 570 хиљада хектара површне под пшеницом очекује се род од око 2,7 милиона тона, што ће омогућити довољно пшенице за домаће потребе, али и обезбедити и око милион тона за извоз“, казао је Милићевић. 

Фото: Жетвени дан/М. Рашић

Он је навео да је Покрајинска влада посвећена аграру, о чему говори и улагање од преко 20 милијарди динара, колико је у протекле три године из покрајинског буџета усмерено директно у субвенционисање пољопривреде. Такође, индиректне инвестиције од 65 милиона евра усмерене су у системе водопривреде, каналску мрежу и побољшање капацитета каналске мреже, чиме се стварају услови за наводњавање нових 107 хиљада хектара војвођанских ораница. 

Фото: Đorđe Milićević Žetveni dan/Pokrajinska vlada

„Видимо да су се промењени климатски  услови одразили да род пшенице ове године. Кроз мере подршке пољопривреди настојимо да предупредимо штете које на тај начин настају и због тога значајна средства усмеравамо у технолошко осавремењавање производње увођењем нових површина под системе за наводњавање за модерну и интензивну производњу“, нагласио је Милићевић и додао да циљ јесте да се обезбеди довољна количина пољопривредних производа за домаће тржиште и становништво, али и да се кроз извоз остваре значајни приходи за нашу земљу. 

Манифестација  “Жетвени дан” одржана је на парцели Земљорадничке задруге Чуруг”, у организацији Задружног савеза Војводине и задруга – чланица Савеза, Привредне коморе Војводине и Гаранцијског фонда Војводине. 

Милићевић је нагласио да су земљорадничке задруге у протекле две деценије биле запостављене, те да је та карика у ланцу  пољопривредне производње била ослабљена. 

„Покрајинска влада је препознала значај задруга и задругарства и желимо да афирмишемо и ојачамо тај сектор. Због тога је више линија субвенционисања усмерено ка задругама“, казао је Милићевић и навео да је ове године формирана посебна линија субвенционисања набавке савремене опреме за задруге вредна 50 милиона динара. Та средства ће бити пласирана преко конкурса Развојне агенције Војводине. 

На отварању манифестације обратили су се и председник Задружног савеза Војводине Радислав Јованов и председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести