ПАКЛЕНА ЖЕГА јаче удара пилиће него соју и сунцокрет ДА ЛИ ТРОПСКА ТЕМПЕРАТУРА прави велику штету пољопривреди

Мада високе дневне температуре могу лоше да утичу на пољопривредне културе за сада не треба да будемо забринути да ли ће паклена жега, која нас је погодиле претходних дана, умањити приносе кукуруза, сунцокрта или соје.
ф. Бакић
Фото: Dnevnik.rs

С домаћим животињама, је ситуција већ другачија, јер је због врућине угрожен тов, а понекад долази и до угинућа.

Стручњаци за уљарице и житарице напомињу да је добро што према најавама метеоролога трпске врућине неће дуго потрајати јер се најављује захлађење за дан два. Међутим уколико се прознозе не обистине усеви могу да претрпе штету.

Тренутно је за соју овај период најкритичнији пошто је у фази наливања зрна и формирања махуна, па би јој добро дошле кишне капи у што скорије време. Лане је баш због велике суше десеткован род уљарице због чега је овог пролећа мање посејана. Зато ратари који имају соју страхују да се не понови лањска година.

- Уљарица за сада добро изгледа, уопште нема пожутелих листова - казао је за „Дневник” стручњак за соју са Института за ратарство и повртарство Нови Сад Војин Ђукић . - Али тропска клима делује стресно на соју, јер је у фази наливања зрна када јој воде највише треба . Током клијања и ницања због велике количине кише корен соје је плитак, формирана је велика лисна маса, која црпи воду из корена биљке и не би било добро да високе дневне температуре потрају у наредном периоду јер би листови почели да се суше.


Сунцокрету треба мало мање сунца

Мада сунцокрет добро подноси врућине добро би било да се клима спусти неколико степени, што би била идеално за ову уљарицу.

- Сада је у фази цветања, пчеле га опрашују и због врућине њихов рад може да се успори и да то доведе до мањих приноса - објаснила је руководилац Одељења за сунцокрет на новосадском Институту за ратарство и повртарство Сандра Цвејић.


Када је реч о кукурузу он се зелени свуда у пољима премда није уједначене висине већ га има различитог, и краћих и дужих стабала. Али се на свим њивама виде метлице, а то је знак да се клип замеће.

Фото: Ф. Бакић

- Кукуруз је у доброј кондиција и тренутно тропске врућине не би требало да утичу на величину клипа, али уколико високе дневне тепературе  потрјау могу да утичу на то да се свила суши што можеда угрози оплодњу – каже руководилац Одељења за кукуруз на новосадском Инситута за ратарство и повртарство Божана Пурар.

На фармама стоци  никако не годе високе дневне температуре . Мада сточари који се баве товом навелико имају савремене фарме ипак у потпуности стада не могу да заштите од вреле климе. Они који су успели да пре врућина продају утовљена грла сада у оборима имају више простора за преостале јединке. Међутим високе температуре без обзира на величину објеката код животиња смањују апетит па стока слабије напредује и губи на тежини.

- Деси се да нека животиња због велике врућине и угине што сточари који су дуго у тову знају и рачунају на ту могућност- каже товљач свиња из Лаћарка Бора Шуљманац.

И живина такође лоше подноси врућине. На фармама пилића има губитака док коке носиље лакше подносе врућину.

Данило Вранић из "Вранић фарме " из Каћа рекао је за „Дневник” да у исхрани ништа не мења , већ уобичајено даје и воду и храну, а једино простор расхлађује,али не претерамо. -Пилићи посебно лоше подносе врућину и када је топло увек буде угинућа, па и сада - навео је Вранић.

Фото: Пилићи Фото: Дневник.рс

Што се тиче кокошака, гусака, патака..... Драган Драгосавац из Сремског Михаљевца навео је да чешће мења води и у њу ставља витамине и уместо концентрата више даје детелине.

- Битно је да вода не буде угрејана већ да се чешће мења и да се детелина помеша са кукурузом ,а мање даје концентрат,и да се објекат проветрава .Али и када их тако хранимо , не издрже све врућину, већ буде угинућа, али ми на то рачунамо када стигну високе дневне температуре - казао је Драгосавац за „Дневник”.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести