Паори се жале на скупоћу, али ће пшенице посејати више

НОВИ САД: Лепо време ове седмице, осим јучерашњег кишног дана, погодовало  је за радове на њивама, што су пољопривредници и користили за жетву кукуруза, балирање, орање, али и за сетву пшенице, чији оптималан рок истиче овог викенда.
s
Фото: Setva u Gospođincima

Очекује се да ове јесени под пшеницом у Србији буде најмање  600.000 хектара, па ако се узме у обзир тај податак, ратарима изгледа не смета што су семе, вештак и гориво вишеструко поскупели у односу на прошлогодишњу сетву.

Према рачуну Аграрног савеза Србије од пре десетак дана, сетва жита коштала је непуних 32.000 динара по јутру, али та рачуница, због готово свакодневних поскупљења се више не може сматрати поузданим.

Обилазећи њиве дуж Шајкашке може се закључити да земљорадници нису одустали од жита јер сви који су сејали пшеницу прошле јесени, то и сада раде, мада се сви жале на скупоћу, али нико од њих не зна тачно да каже колико ће сетва озимог усева коштати по хектару.

Сви су се за репроматеријал задужили код коопераната, а дуговање ће пребити од новог рода хлебног зрна, а за куповину горива узели банкарске кредите.

Млади пољопривредник из Чуруга у Општини Жабаљ дипломирани агроекономиста Данило Лазић казао је да ће ове јесени посејати више пшенице него лане јер је у прошлој сетви под пшеницом имао мање површине. Колико ће га сетва коштати Лазић не зна, пошто је за тај део био задужен тата који је обезбедио репроматеријал од задруге и више упућен у ценовник сетве. -Време је идеално за сетву, нема ветра, земља је довољно влажна, па нема другог него да се надамо да временске прилике не науде усеви и нову жетву дочекамо у добром расположењу радујући се приносима, а пре свега да будемо задовољни ценом - казао је Лазић.

У атару села Госпођинци Бранко Владисављевић је са сином Миланом сејао пшеницу које ће сада посејати дупло мање него прошле сетве, због плодореда.

– Време је лепо за сетву, а добра је и садашња цена пшенице, само што не знамо унапред какав ће бити принос новог рода и колико ће коштати. А богами нико ни не прави рачун колико кошта сетва. Знамо само да је све поскупело и да морамо да радимо, па зато сејемо и чекамо шта ће нам догодине бити – рекао је Бранко Владисављевић.


Пшеница већ стигла до 33,1 динар

Ове седмице на Продуктној берзи Нови Сад пондерисана цена килограма пшенице без ПДВ-а била је 29,5 динара, а са урачунатим порезом на додату вредност коштала је 33,1 динар.

Подсећамо да је на крају жетве, средином јула, пшеница била од 19,4 до 20,2 динара, без ПДВ.

Раст цене је значајан па уколико се настави тај темпо поскупљења жита нема разлога да ратари не буду задовољни догодине када буду скидали род. Јер по садшњим берзанским кретањима скупа сетва може да им се надокнади кроз цену усева и обезбеди зараду.


Фото: Setva u Čurugu

А за добар род важно је да се пшеница посеје у оптималном року, који је код нас гледајући на агроеколошке услове од 5. до 25. октобра, премда неке семенске куће, развојем модерних семена сматрају да се треба сејати од 10.октобра, па и током прве седмице новембра, због климе, сушне и топле јесени и благе зиме.

Од сетве посејане у право време, каже струка, зависи квалитет зрна и приноси, који уколико се пшеница не посеје правовремено могу да буду нижи и 20 одсто, а сејање пре или касније од оптималног рока ниједна агротехничка мера не може у потпуности надонадити, већ само ублажити последице.

Сетва у право време омогућује нормалан предзимски развој, добро укорењивање јер биљка у зимском периоду треба да има најмање три листа на стаблу или у фази почетка бокорења један до два бочна изданка.

З. Делић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести