Паори траже за сунцокрет 40 динара, а добијају 25

Мимо очекивања, жетва сунцокрета почела је на појединим њивама ове седмице пошто су високе температуре допринело томе да зрно раније сазри.
Žetva suncokreta privodi se kraju Foto: Dnevnik.rs
Фото: Дневник.рс

Прави посао очекује се средином наредне недеље, када ће комбајни равномерно бити присутни у свим  регионима. Још нема података о томе какав је принос на пожњевеним ораницама, али у Удружењу „Жита Србије” очекују да ће бити разнолик и кретати се од две и по тоне по хектару до четири тоне, и да ће домаћи просек сунцокрета овогодишњег рода бити као и лане, 3,1 тоне по хектару, евентуално 3,2.

У овој жетви, подсећамо, имамо под сунцокретом 220.000 хектара, док смо га лане имали посејаног на 245.000 хектара.

Још се не зна поуздано колико ће коштати ново зрно. Ратари сматрају да би килограм сунцокрета требало да кошта бар 40 динара, и наводе да је то минимална цена, у коју нису рачунали амортизацију и акумулацију већ само директне трошкове производње, док су уљаре одредиле аконтативну цену од 25 динара, без ПДВ-а, и навеле да ће по завршетку жетве изаћи с коначном ценом.

Током лањске жетве, рецимо, сунцокрет је био 30-31 динарм с ПДВ-ом, па су сви изгледи да ће по тој цени бити плаћан и садашњи род. 


Имаћемо најмање 700.000 тона

По речима директорке Пословне заједнице за индустријско биље Олге Чуровић, у Украјини и Русији, као и у нашем окружењу, првенствено Бугарској и Румунији, под сунцокретом су велике површине па ће се спрам инотржишта формирати и домаћа цена из ове жетве. – У свету је огромна производња, не само сунцокрета већ уопште уљарица, и то ће имати утицаја на то колико ће износити килограм домаћег сунцокрета – казала је директорка Чуровић. – Жетва је кренула и приноси су изнад три тоне по хектару. Очекивања су да ћемо ове године имати бар 700.000 тона сунцокрета, а од те количине две трећине ћемо моћи да продамо на инотржиште.


– У току је анализа нове жетве – каже директор сировинског сектора у уљари „Банат”, која, као и други откупљивачи, плаћа нови сунцокрет по аконтативној цени од 25 динара, без ПДВ-а, Златко Кањух. – Процена је да је род добар и да ћемо имати доста сунцокрета, али колико ће коначно коштати, знаће се по завршетку жетве. Он је навео да је на лагеру уљаре већ ускладиштено 3.000 тона сунцокрета.

Директор „Жита Србије” Вукосав Саковић каже да се сваке године приликом скидања усева понавља иста прича: имамо две супротстављене стране – пољопривреднике незадовољне откупцим ценама и откупљиваче, који сада за сунцокрет плаћају аконтацију од 25 динара, без ПДВ-а.

– Понуда и потражња ће одредити праву цену и ту нема дилеме, само је на ратарима да одлуче да ли ће род предати уљарама или извозницима – навео је Саковић. – Из ранијих искустава познато је да ће уљаре платити мало више него извозници и на пољопривредницима је да одлуче с киме ће трговати. Тренутно тона сунцокрета утовареног на барже стаје од 265 евра до 270 евра.

Мада су ратари незадовољни аконтацијом од 25 динара и неко време најављивали и протесте, до тога неће доћи.

У Удружењу „Панчевачки ратати” кажу да не постоји критична маса за протесте јер су удружења међусобно подељена.

– Аконтација је понижавајућа, сунцокрет треба да кошта бар 40 динара, с ПДВ-ом – казао је ратар Јован Негован.

Председник Савеза пољопривредника Баната Драган Клеут указао је на то да је род сунцокрета на подручју средњег Баната подбацио због невремена од пре месец и по.

– Приноси се крећу око 1,2 тоне по хектару, и то смо пренели локалној самоуправи, тражећи да нам се надокнади штета – истакао је Клеут.

З. Делић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести