Платформа АгроСенс - прецизан план ђубрења на клик

НОВИ САД: Одржана је промоција пројекта Института БиоСенс “Варијабилна прихрана усева азотом уз помоћ дигиталних технологија ” у оквиру ког је новим функционалностима унапређена дигитална платформа АгроСенс.
с
Фото: Институт БиоСенс

Осим што уз помоћ платформе пољопривредници могу да прате стање усева на рачунару или мобилном телефону, сада на основу прецизних информација о стању усева на различитим деловима парцеле могу добити и план варијабилног ђубрења.

- Због велике конкуренције на тржишту и императива да се производе веће количине производа са мање улагања, пољопривредници се налазе под великим притиском. Одговор на овај проблем треба тражити у прецизној пољопривреди, у склопу које се одлуке доносе на метарској резолуцији. На овај начин свака биљка добија онолико ђубрива колико јој је заиста потребно, док производња постаје максимално ефикасна - рекао је Оскар Марко, помоћник директора за иновације и развој пословања Института БиоСенс

 

Пољопривредни произвођачи и саветодавци моћи ће рационалније да планирају ђубрење и слободно унесу и расподеле количину ђубрива по предложеним зонама.

 

- Осим што желимо да омогућимо ефективније снабдевање биљака азотом и повећан принос, циљ је и да смањимо штетан утицај на животну средину,  односно контаминацију површинских и подземних вода нитратима из ђубрива- казала је Милијана Вујасиновић, руководилац Центра за развој прозивода

 

Платформа АгроСенс је бесплатна и има око 20.000 корисника. Најновија научна достигнућа Института БиоСенса интегрисана су у платформу, а нову верзију АгроСенса која омогућава варијабилну прихрану усева азотом подржало је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде - Управа за аграрна плаћања.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести