Пољопривреда на првом месту: Направити победничку стратегију

НОВИ САД: О значају сарадње, финансирања и промоције пољопривреде у оквиру 88. Сајма пољопривреде дискутовано је кроз панел “Пољопривреда на првом месту”.
s
Фото: Tanjug (Nenad Mihajlović)

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић истакао је да је буџет за подстицај нарастао два пута у последњих седам до осам година.

Оно што нас чека пре свега је и конкурс Светске банке за сточаре и ратаре, чека нас позив везан за рурални развој. То су неке ствари које употпуњују читаву слику у овој 2021. години везано за финансијску подршку пољопривредницима која је из године у годину све већа, рекао је министар.

Учесници панела су се сложили да је потребно унапредити сарадњу свих релевантних субјеката у пољопривреди и направити ширу стратегију развоја пољопривреде.

Синергијом ресорног министарства, пословних банака, прерађивача и произвођача може се доћи до нових стратегија у развоју пољопривреде, истакнуто је током дискусије.

Опција коју пољопривредни произвођачи највише бирају су субвенције државе, које реализују путем пољопривредних кредита код банака.

Комерцијална банка и НЛБ банка су ове године најуспешније у томе, преко 1,8 милијарди кредита смо већ исплатили, што је скоро половина свих исплаћених кредита, тако да смо пружили највећу могућу подршку пољопривредницима, казао је Дејан Јањатовић, заменик председника ИО Комерцијалне банке.

НЛБ банка организује и Оганик конкурс - 5 милиона за 10 најбољих идеја. Ове године се придружује и Комерцијална банка као нова чланица НЛБ групе и тренутно има око 80 пријава на конкурсу, а сви заинтересовани се могу пријавити до краја септембра. Овај конкурс предвиђен је да олакша пословање органске производње која изискује већа финансијска средства и има компликованије процесне системе.

Према подацима НЛБ банке, претходне године су се највише подносили захтеви за кредите за ликвидност, након њих су кредити за куповину механизације, половне и нове, за изградњу објеката, куповину стоке земље и други.

Ми као банка имамо обавезу да и министарству пренесемо оно што видимо на терену, потом да се прилагоде ти програми ономе што пољоприврединицима треба... У тој размени информација мислим да сви добијају, онда једноставно то пољопривреду гура напред. Наравно, с друге стране и пољопривредници су ту да чују неке нове трендове, а банка не само што финансира, банка у свом пословању и прати те трендове, истакао је Владимир Чапрић, члан извршног одбора НЛБ банке.

Он додаје да су програми ту да пољопривредницима дају опције, а они су ти који ће на крају одлучити шта је је за њихову производњу најбоље и на који начин ће се то финансирати.

На панел дискусији су учестовали и Марко Јанковић, председник Удужења Одгајивача оваца Србије, Горан Ђаковић, председник Удружења новинара за пољопривреду Агропрес и Ненад Мишчевић, генерални директор Нектар групе.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести